Rekonstrukce hlavní pardubické tepny hýbe městem už čtvrtý měsíc. Mění se přitom nejen podoba zdejších silnic a chodníků, své štíty vyměňují i provozovny a obchody na třídě Míru sídlící.

Kdo přežije opravy třídy Míru?

Majitele změnila třeba jedna z místních kaváren, podobu zase restaurační zařízení, jehož provozovatel kvůli úbytku návštěvníků uzavřel dolní prostory provozovny. Občas někdo spadne do ohrazené jámy, jakýsi muž se snažil odnést „volně odložené" železné traverzy. Problém dostatečně rychle projet třídou a včasně pomoct těm, kteří to potřebují, měla už nejedna záchranka.

Tato krátká rekapitulace napovídá, že průběh rekonstrukce třídy Míru není pro na ní sídlící podnikatele a obchodníky, ale ani pro kolemjdoucí, žádná výhra.
Oprava a úprava městského bulváru byla už sice jistě na místě, některé podstatné náležitosti však zůstaly nedořešeny. Navíc se zdá, že s takovými dopady, jaké rekonstrukce na místní podnikatele a obchodníky má, nejspíš nikdo z nich nepočítal.
A tak jsme byli už dvakrát svědky uzavření jedné z poboček pekáren Hrubý. To první, ohlášené k prvnímu květnu, se nakonec neuskutečnilo, druhé už je však od včerejška realitou. „Jak si mám jít teď koupit rohlíky," rozčiluje se starší paní stojící u výkopu před pekárnou. Netuší zatím, že si k Hrubému pro rohlíky hned tak nedojde. Provozovna je uzavřena a datum znovuotevření není zatím známé.

„Je to horší a horší. Musíme čekat"

Ani uzavření části provozovny nepomohlo restauraci Velvet. „Je to horší a horší. Přes obědy lidé sice chodí, ale večer skoro nikdo. Nezbývá nám nic než čekat, až se třída Míru znovu otevře, ale není to jednoduché," přiznal jeden z provozovatelů restaurace Velvet Viktor Šušlík.

„Lidí ubývá od začátku rekonstrukce a je to čím dál horší. Zavírat ale nejspíš nebudeme," konstatovala zaměstnankyně trafiky sídlící na místě bývalé trolejbusové zastávky U Grandu, která si nepřála uvést své jméno.
Někteří provozovatelé se však drží zuby nehty. Ale kdo ví, jak dlouho jim to vydrží. Jedním z nich je také obchod a restaurace zdravé výživy Špalda. „Pociťujeme úbytek zákazníků, ale díky tomu, že máme své stálé klienty, tak to není tak drastické, jako třeba u jiných provozovatelů. Je pravdou, že koordinace prací na třídě Míru se mi nezdá být zrovna nejšťastnější. Něco se vykope, tři dny se na tom místě nic neděje a začne se zase dělat něco jiného. V Pardubicích už to tak nějak bývá zvykem, že se nikdy nic nestihne včas. Proto mám trochu obavy, aby se třída Míru stihla dokončit na jaře příštího roku," postěžoval si majitel Špaldy Jiří Malík. Ale jak sám uznává, mezi stávajícími provozovnami je na tom velmi dobře.

„S majitelem budovy jsme se domluvili na snížení nájmu. Bez toho by pro nás byl průběh rekonstrukce třídy Míru likvidační," dodal Jiří Malík.
„Je jasné, že když se někde staví, postihne to všechny, kteří tam bydlí a podnikají. Ale rekonstrukce třídy Míru může být pro mnohé živnostníky likvidační. Bylo by potřeba upravit nájmy tak, aby byly snesitelné," nechal se slyšet pardubický zastupitel za ODS Alexandr Krejčíř.

Stavba už prý nabírá zpoždění

„To, jaký zde panuje stavební ruch, dokládá informativní zpráva do dnešního zastupitelstva, která přiznává, že většina dílů stavby už má jeden až dva měsíce zpoždění, což prakticky na začátku rekonstrukce není dobrý výsledek. Také fakturovaná částka je o polovinu nižší, než měla být oproti plánu. To dokazuje, že stavba neběží moc dobře. Velmi těžko se ji podaří dokončit v řádném termínu – na jaře příštího roku," dodal.

„Živnostníci mají hluboko do kapsy, některé krámy zavírají. Určitě se šlo na tuto situaci lépe připravit. Město mělo společně s Rozvojovým fondem ve svých objektech dávno zlevnit. Sleva pět procent asi nikoho nezachrání, když klesají tržby třeba o padesát až šedesát procent. Nikdo se nezastaví před výkladem, když je všude kolem něj prach. A žádný živnostník asi nemá takový finanční polštář, ze kterého by mohl platit nájem rok a půl dopředu. Mělo se jít cestou minimálních nájmů a po rekonstrukci živnostníky připravit na to, že se mohou třeba o deset procent zvednout oproti tomu původnímu, který platili před začátkem opravy třídy Míru," nechal se slyšet pardubický podnikatel Jiří Janků.