Snaha myslivců z honiteb blízko dálnice D11 před krajským městem o výstavbu plotu podél dopravní tepny byla vyslyšena. Pod koly aut tady od prosince, kdy byla dálnice otevřena, skončily desítky srnců, zajíců a další zvěře. Tomu snad bude konec. Plot už v některých úsecích stojí, jinde se staví!

Nejvíc si zřejmě oddechne myslivecké sdružení Svornost ze Staré Vody na Chlumecku, v jehož honitbě kvůli dálnici notně prořídly stavy zvěře. „Na dálnici zahyne víc zvěře, než odlovíme,“ stěžuje si hospodář starovodských myslivců Jaroslav Lhoták. „Jenom na našem úseku od prosince skončilo pod koly aut odhadem dvacet až pětadvacet kusů srnčí zvěře, ročně přitom ulovíme tak deset dvanáct kusů. Drobné zvěře, která už zahynula na dálnici, je nepočítaně,“ tvrdí Jaroslav Lhoták. Dodal, že kvůli nižšímu počtu zvěře vloni dokonce omezili hony. Místo šesti měli jen tři.

Dopravní tepna spojující českou metropoli s Hradcem Králové totiž přeťala místa, kudy byla zvěř zvyklá chodit. Podle myslivců ze Staré Vody však plot nepřispěje pouze k ochraně zvěře, ale také lidí v autech. Srážka auta se zvěří ve velké rychlosti totiž může mít tragické následky také pro ně. S tím souhlasí i mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Hoření, který nám sdělil, že bezpečnost silničního provozu je prvořadým cílem oplocení.
Myslivci ze Staré Vody se těší, že díky budovanému plotu se budou moci opět naplno věnovat péči o zvěř a ne boji za ohrazení rychlodráhy. „Hradecký deník i další sdělovací prostředky nám moc pomohly. Chtěl bych všem poděkovat. Věc se začala hýbat až po sérii článků, které se této problematice věnovaly. Myslím, že jinak by tady oplocení nebylo,“ řekl hospodář MS Svornost.

Podle Jana Hořeního z Ředitelství silnic a dálnic nebude plot okolo celé dálnice, ale jen ve vybraných úsecích. Obecně podle něho platí, že ploty se staví především v lesních úsecích a tam, kde je při přípravě stavby dálnice nějaký subjekt požaduje.