Radnice jedná o převodu zchátralého objektu v areálu bývalého podniku Tesla od výrobce počítačů Foxconn a o odkupu dalších potřebných pozemků. Uvedla to dnes na tiskové konferenci náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková. Památník obětí okupace by ve vile zůstal zachován.

"Firma Foxconn přislíbila, že by Zámeček jako objekt a část pod ním ležících pozemků dala darem městu. My bychom pak pravděpodobně jednali ještě o koupi dalších souvisejících pozemků, protože bychom museli zabezpečit přístupovou cestu a oddělení od průmyslové výroby," řekla Fraňková.

Z vily by mělo podle záměrů radnice vzniknout kulturně-sportovní středisko pro obyvatele Pardubic. "Podmínkou je, že historické prostory s památníkem, kde byli shromažďováni lidé, než šli na popravu, by musely zůstat zachovány. To je samozřejmě základní omezení," uvedl primátor Jaroslav Deml.

Rekonstrukce objektu by podle hrubých odhadů magistrátu stála od 80 milionů do 150 milionů korun. "Je třeba posoudit vše jako podnikatelský záměr, co to přinese a jaké by také byly provozní náklady," uvedl Deml. Pomoci by podle politiků mohly fondy Evropské unie a kraj. Výsledky jednání předloží vedení radnice zastupitelstvu v září.

Zámeček byl postaven v roce 1886 a po dokončení se stal známým společenským centrem. Za druhé světové války v budově sídlil prapor nacistického policejního pluku, který tu za heydrichiády věznil ve sklepě české vlastence a poté je přímo za domem popravoval. Zemřeli tu také obyvatelé vesnice Ležáky. Po válce patřil objekt armádě a od roku 1956 jej využívala Tesla jako administrativní budovu. Velký společenský sál s mramorovým krbem a kazetovým stropem sloužil komunistickým prominentům a po roce 1989 byl zdevastován vandaly.