Kdo tady vlastně nechce diskutovat? Pardubičtí politici se hádají, kdo může za to, že se na mimořádném zasedání zastupitelstva dvakrát za sebou nepodařilo schválit program jednání.

„Mimořádné zastupitelstvo mělo poukázat na nejproblematičtější místa vládnutí současné radniční koalice. Bohužel se ukázalo, že demokracie je pro vládnoucí garnituru pouhým slovem, jehož podstata je jí evidentně cizí. Vše se snaží řešit jen a jen silou. Z bodů, které jsme k veřejnému projednání navrhli, je ochotna projednat pouze některé a jak je vidět, udělá opravdu vše pro to, aby jí nepříjemná témata zastupitelstvo, které může veřejnost sledovat v sále či na internetu, neprojednávalo," napsali opoziční politici ve společném prohlášení.

Podle primátora Pardubic Martina Charváta ale opozice vůbec nereflektuje vývoj posledních dvou týdnů. Radniční koalice se totiž minulý týden rozhodla 
v některých bodech opozici ustoupit.

KDO MLUVÍ PRAVDU?

„Kdo říká, že nechceme jednat, nemluví pravdu. Kdybychom nechtěli, tak by koaliční zastupitelé třeba nepřišli na zasedání, které by se bez účasti nadpolovičního počtu zastupitelů nemohlo konat. Přišli jsme a předpokládali jsme, že program bude schválen. Vždyť opozičních zastupitelů je 17, měli přislíbenou podporu programu od tří zastupitelů TOP 09. To je 20! To, že jich ze 17 přišlo 13, opravdu není vina koalice," řekl Martin Charvát.

Představitelé TOP 09 se po obstrukcích a zmatcích na prvním mimořádném jednání rozhodli, že podpoří opozici ve snaze projednat navržené body.

„Díky zmatečnosti jednání a neústupnosti obou táborů se na prvním zasedání o kompromisním návrhu vůbec nehlasovalo. Proto jsme se v pátek rozhodli přímo podpořit program, jak ho navrhla opozice," vysvětlil radní Libor Slezák.