Stačí absolvovat alespoň tři preventivní vyšetření či návštěvy specializovaných poraden z programu akce, získat za ně razítka do Karty zdraví a mít štěstí při slosování.

Karta zdraví

„Pro každého by hlavní motivací k návštěvě preventivního vyšetření nebo poradny měla být snaha o zjištění informací o svém zdravotním stavu. Rozhodli jsme se ale veřejnost motivovat ještě tímto způsobem, aby využila nabídku, kterou jsme pro ni připravili," řekl Tomáš Gottvald, ředitel pardubické nemocnice.

Karta zdraví je novinkou letošního Dne nemocnice. Každý návštěvník si ji může vyzvednout ve vestibulu budovy Informací (budova číslo 15).

Pak do ní může sbírat razítka za absolvovaná preventivní vyšetření či návštěvy specializovaných poraden. Kartu s nejméně třemi nasbíranými razítky je možné vhodit do schránky ve vestibulu Informací. Slosování o deset věcných cen, mezi nimiž budou  poukazy na lázeňskou proceduru, věcné dary, balíčky z lékárny nebo zajímavé české filmy, se uskuteční večer před začátkem filmové projekce v nemocnici. Hned po losování si lze ceny i vyzvednout.
Oproti minulému ročníku Dne nemocnice se nabídka preventivních „screeningových" vyšetření a specializovaných poraden rozšířila.

Tentokrát jich bude připraveno dvanáct. Odehrají se od 13 do 17 hodin.

V poslední době je na prevenci sice upřena značná pozornost, mnoho lidí ji však stále podceňuje. „Přitom i na základě preventivních vyšetření mohou předejít následným zdravotním problémům. Čím dříve je takové onemocnění odhaleno, tím větší šance má pacient na uzdravení," upozornil Roman Michálek, náměstek pro léčebně-preventivní péči  nemocnice.

Návštěvníci si budou moci nechat vyšetřit nitrooční tlak na očním oddělení, sluch a orientačně i čich na ušním, nosním, krčním oddělení. Spirometrické vyšetření bude připraveno na oddělení nemocí plicních a tuberkulózy a nebude chybět prohlídka pigmentových znamének na kožním oddělení. Ženy mohou absolvovat vyšetření děložního čípku na Porodnicko-gynekologické klinice.

Filmová projekce

Den nemocnice nabídne i další zajímavý program. Hlavní zdravotní část se koná od 13 do 17 hodin. Doprovodný program, který se odehraje v centrální části nemocnice, vypukne od 14 do 16 hodin. „Závěr akce obstará od 21 hodin mimořádná filmová projekce pod širým nebem přímo v areálu nemocnice. Promítat se bude oscarový americký film Klub poslední naděje. Vstup je zdarma," upřesnil mluvčí nemocnice Dušan Korel.   (pad)