V kolektivu třídy jsou již čtvrtý rok dvě děti z Mongolska, jejich soužití s ostatními spolužáky bylo od samého počátku bezproblémové.
V letošním školním roce přibyly další dvě děti z této země. Učí se velmi rychle a nemají problémy s adaptací na jiné školní prostředí.
Lektorky z Mostu pro lidská práva připravily pro děti velmi zajímavý program.

V úvodu byly prezentovány autentické snímky oslav příchodu nového roku v Mongolsku. Poté děti ochutnaly rýžový koláč a speciální jídlo buzz. Jedná se o těstové taštičky plněné mletým masem, které se vaří v páře. Obojí dětem chutnalo a mnohé si i přidávaly. Na důkaz, že pozorně sledovaly prezentaci a také pro vyjádření svých pocitů, měly možnost nakreslit do slepé mapy Mongolska obrázky, které jsou pro tuto zemi charakteristické.

Objevily se kroje, koně, velbloud, směrová růžice, protože s vítáním nového roku se symbolicky rozstřikuje mléko z misky do čtyř světových stran, nemohla chybět ani jurta, mongolské hory, kresby těch typických jídel, která děti samy ochutnaly. Své znalosti si prověřily i v křížovce, jejíž tajenka opět prozradila Rok králíka.

Zajímavá byla i druhá prezentace o vítání nového roku ve Vietnamu.
Během odpoledne přicházeli do střediska další malí i mladí návštěvníci z Mongolska, Vietnamu a z Ukrajiny.
K výzdobě střediska pomohly děti vybarvením symbolických obrázků králíka, labyrintu a dalších námětů.

Rok králíka má být rokem klidu, spokojenosti a v tomto duchu se nesly i celé dvě hodiny naší návštěvy. I v loňském školním roce se žáci v multikulturním týdnu, který byl v Pardubicích organizován, dozvěděli mnoho zajímavého o komunitách cizinců, které jsou v našem městě, a nyní návštěvou střediska Most pro lidská práva získali další nové poznatky. Odnesli si domů i malý dárek s informačním letáčkem o všech znameních jednotlivých roků, který byl jistě zajímavý i pro rodiny žáků. Budeme se těšit na příští setkání.

Žáci 4.B, Marie Pavlosková - třídní učitelka a Jarmila Staňková - ředitelka Základní školy nábřeží Závodu míru