Dětské centrum Veská připravuje transformační plán rozvoje, aby mohlo požádat o norské dotace a vybudovat například malé byty pro vícečlennou rodinu.

„Zařízení se postupně mění na středisko, které poskytuje péči ohroženým dětem do 18 let a jejich rodinám. V minulosti se pomáhalo pouze dětem do tří let," řekla ředitelka centra Markéta Tauberová.

Plán transformace

„Zatím máme jen vytvořit transformační plán a promyslet budoucnost našeho zařízení. V Pardubickém kraji se přihlásily o možnost čerpání peněz z norských fondů všechna tři dětská centra a pět dětských domovů. Kromě Zlínského kraje jinde zaspali," sdělila Markéta Tauberová.

Rostoucí rozsah pěstounské péče mírně ovlivňuje počet dětí, o které centrum pečuje. Zařízení se proto snaží služby rozšiřovat.

Zaměřuje se na ohrožené děti se zdravotním či kombinovaným handicapem. Poskytuje i respitní péči dětem, o které se stará vlastní rodina.

„Dnes je trend dávat děti do přechodných pěstounských rodin, než půjdou do náhradní rodiny. Ale stále máme novorozence, které mají ztížený vstup do života, jsou nedonošení, mají vrozenou vývojovou vadu nebo abstinenční syndrom a potřebují péči lékařů a zdravotníků," uvedla lékařka Barbora Červíčková.

Celkové náklady

Celkové náklady proměn centra se odhadují na 14 milionů korun. Dětské centrum již první dvě etapy oprav dokončilo. Opravy stály dva miliony korun. Oddělení pro handicapované děti má novou koupelnu s mobilním lehátkem.
Administrativní pracovníci se přestěhovali mimo hlavní budovu, uvolněné a opravené prostory slouží odborných pracovníkům centra.

„Jedno oddělení teď nepo᠆užíváme. Bude sloužit jako rodinné buňky pro sourozenecké skupiny, aby měly k dispozici byteček. Pěstouni se zpravidla nepostarají o vícečlennou sourozeneckou skupinu," podotkla Markéta Tauberová.
Všechny opravy se dělaly za provozu. Centrum obývá zpravidla okolo 40 dětí a případně jejich rodičů.

Nelehká situace

Třiatřicetiletá Olga Rosnerová přišla do střediska letos v květnu se svým sedmiletým synem. Jak sama říká, ocitla se v nelehké situaci.
„Co se týká péče, jsem moc spokojená. Jsem po operaci krční páteře a zatím nemohu do zaměstnání. Mám zde být do 31. prosince, potom bych tu ještě chtěla zůstat, než si všechno vyřídím, abych se mohla postavit na vlastní nohy," svěřila se.