V pardubickém Divadle 29 se ve středu odpoledne konala premiéra nového diskuzního pořadu Ve středu týdne speciál. V multimediální diskuzi o budoucí podobě města se hovořilo o pardubických městských obvodech. Hostem programu, který nabídl mix rozhlasového diskuzního pořadu, novinového on-line rozhovoru, chatu a živého setkání s občany, byla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Diskuzi jste mohli živě poslouchat na frekvenci Českého rozhlasu Pardubice od patnácti hodin. Čtenáři Pardubického deníku také mohli zasílat otázky do diskuze. Na řadu z nich primátorka také odpověděla. Zbytek dotazů ale nezůstane bez odpovědi. Primátorka a starostové městských obvodů přislíbili na všechny odpovědět. Odpovědi najdete v Pardubickém deníku.

Rozhlasová debata

Aktuálním tématem bude budoucnost městských obvodů. „Pořad nabídne mix rozhlasového diskuzního pořadu, novinového on-line rozhovoru, chatu a živého diskuzního setkání s občany," vysvětluje tisková mluvčí radnice Nataša Hradní.

Zájemci budou mít příležitost položit primátorce Štěpánce Fraňkové otázku prostřednictvím chatu v Pardubickém deníku na webové stránce www.pardubicky.denik.cz/obvody, zeptat se budou moci také přímo v sále a zaslat ji mohou rovněž e-mailem na adresu redakce Českého rozhlasu Pardubice pardubice@rozhlas.cz.

Zastupitelé jsou pro referendum

Jakou otázku lidem položí, magistrát připraví do březnového zasedání zastupitelstva. Rozhodli o tom zastupitelé.
V Pardubicích je přes 70 000 oprávněných voličů. Náklady na uskutečnění referenda se odhadují na 1,5 milionu korun. Je možné, že voliči odpoví na více otázek, aby bylo víc zřejmé, jaké uspořádání si lidé přejí, uvedl náměstek primátorky Michal Koláček (SPP).

Každý politický klub si představuje fungování osmi městských obvodů jinak. Sdružení pro Pardubice navrhuje zrušit velké obvody a zachovat menší „vesnické". Opoziční ODS by zachovala všechny obvody s tím, že malé radnice a magistrát by měly ušetřit na nákladech deset procent.

Město původně chtělo spojit referendum o obvodech s otázkou výstavby spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví, nakonec tento bod stáhlo. Obě referenda nelze sloučit, každé má jiná pravidla pořádání. Podle některých odpůrců spalovny by navíc bylo zbytečné se ptát lidí na názor znovu mimo jiné i proto, že město je pouze účastníkem řízení.