Potřebuje spoustu zdravotních pomůcek, ale také speciální oblečení, lůžkoviny, boty nebo třeba sedačku.

Křehkost na dotek

Rebeka trpí nemocí motýlích křídel. Jedná se o vzácné vrozené onemocnění pojivové tkáně. Asi každý z nás si pod motýlími křídly představí krásu nebo lehkost.
Bohužel tento název představuje spíše způsob, jakým se musíme k nemocným chovat. Označení nemoc motýlích křídel původně vychází z představy křehkosti a zranitelnosti kůže nemocných.

Tvorba puchýřů

Onemocnění může postihnout prakticky kohokoli. Základním příznakem je tvorba puchýřů po celém povrchu těla, postihuje také sliznice, trávicí trakt, dechové nebo vylučovací ústrojí.
Onemocnění vzniká na základě mutace genů. Intelekt nemocného je zcela zachován, často jsou nemocní velmi inteligentní jedinci.

V Evropě se odhaduje počet nemocných asi na třicet tisíc, v České republice trpí tímto onemocněním přibližně dvě stovky osob.

Rozpočet obyčejné rodiny na tuto nemoc nestačí. Pomoci může každý. Do pomoci malé Rebece Čihákové se tak aktivně zapojil například Klub rodičů při Mateřské škole Lázně Bohdaneč ve spolupráci se Základní a mateřskou školou Lázně Bohdaneč a Městsko-lázeňským informačním centrem.

Pomoci může každý

„Pro Rebeku Čihákovou jsme uspořádali sběr plastových víček, která občané města nosí do místního infocentra. Na únor příštího roku chystáme i sběr papíru. Bohdanečská mateřská škola také věnuje rodině Čihákových výtěžek ze vstupného na tradičním Vánočním zpívání, které pořádá v prosinci pro veřejnost ve zdejším kostele," uvedla jedna z organizátorek akce, Lucie Křivková z vedení Klubu rodičů při Mateřské škole (MŠ) Lázně Bohdaneč.

Pro děti z mateřské a základní školy, jež se na sbírce samy podílí, je to dobrý příklad, jak se už od útlého věku učit charitě a pomoci potřebným. „Chceme poukázat hlavně na to, že lidé mohou pomáhat nejen finančně. Variant je spousta, kromě sběru a dobročinných akcí zkusit třeba oslovit své zaměstnavatele. Některé firmy mají dokonce vlastní nadační fondy a grantové programy. Důležité je jen nebýt lhostejný a více si všímat neveselých životních příběhů kolem nás," dodala za organizátory Michaela Strončeková z vedení Klubu rodičů při MŠ Lázně Bohdaneč.

Sbírejte víčka

Každý, kdo chce malé Rebece pomoci, může sbírat plastová víčka, tedy víčka od pet lahví, sunarů, šlehaček, aviváží a další drogerie a kosmetiky. Dále také zátky od limonád, piva a kečupů. Specializované firmy tyto víčka vykupují pro další zpracování.