Čtrnáct procent hostů, kteří v loňském roce zamířili do Pardubického kraje, bylo ze zahraničí – nejvíce ze Slovenska, Německa a Polska. Cizinci nejezdí pouze do luxusnějších zařízení hotelového typu, jejich cílem bývají i běžné kempy. „Odhadem tak každý dvacátý host našeho kempu je ze zahraničí. Jsou mezi nimi Němci, Nizozemci, Britové, Poláci, Slováci, občas zabloudí i Švédové či Švýcaři,“ konstatovala Daniela Mňuková z Autokempu Buňkov v Břehách u Přelouče.

Turistů přibývá
I když to z nízkých čísel na první pohled nevypadá, počet turistů se v kraji podle údajů ČSÚ meziročně zvýšil o více než sedm procent. Nejvíce turistů přibylo v oblasti Králického Sněžníku, a to zejména díky překotnému rozvoji horského střediska Dolní Morava. Tato obec na úpatí masivu Králického Sněžníku, jež byla ještě před pár lety poklidným malým letoviskem, se stává pomalu „Špindlem“ Pardubického kraje.

Žije totiž nejen v zimě, kdy svahy sjezdovek brousí tisícovky lyžařů, ale i v létě, kdy táhne zejména Stezka v oblacích a bobová dráha. „Dříve byla pro nás zimní sezona výrazně silnější než letní, díky stezce a dalším letním atrakcím jsou teď sezony vyvážené,“ uvedla Kateřina Večeřová z místního Penzionu Moravanka.

Místní mají výhrady
Boom turismu v Dolní Moravě ilustrují čísla z 5. července loňského roku, kdy tam během jediného dne přijelo sedm tisíc lidí. Není divu, že Králicko vede v Pardubickém kraji v počtu lůžek v ubytovacích zařízeních přepočítaných na počet obyvatel.

Závodníci v Pardubicích šlapali jako o život.
Závodníci v Pardubicích šlapali jako o život

Ne všem se ale masový rozvoj turistiky na Dolní Moravě líbí. Někteří místní obyvatelé, kteří v cestovním ruchu nepodnikají, jsou z návalu turistů rozpačití. To potvrdil i dolnomoravský starosta Richard Novák. „Dělali jsme mezi obyvateli nedávno anketu, zda jsou spokojeni s rozvojem turistiky v obci. Vyšlo nám, že většina lidí tento rozvoj obce kvituje, mají však výhrady – zejména by byli rádi, kdyby se vychytaly nedostatky v infrastruktuře, jako jsou například chybějící parkoviště a chodníky. Je ovšem samozřejmě část lidí, zejména vyššího věku, kteří podnikat v cestovním ruchu a profitovat tak z něj nehodlají, ti by byli radši, kdyby byl ve vesnici klid,“ řekl starosta Dolní Moravy Richard Novák.

Podle starosty je největším přínosem pro obec zvýšení pracovních a podnikatelských možností, jako největší zápor vidí ztrátu soukromí a také určité odcizení lidí ve vsi.

Plno jen při akcích
V Pardubicích je trend o poznání jiný. Zatímco během konání různých mezinárodních akcí typu hokejbalové mistrovství světa nebo festivalu šachu a stolních her Czech Open bývají ubytovací kapacity zcela zaplněny a nestačí, v průběhu roku hotely a penziony nejsou obsazené ani z půlky.

Pardubická cyklověž.
Cyklověž za 10 korun je fér cena, shodují se čtenáři Deníku

„Největší zájem o ubytování je rozhodně v letní sezoně, dejme tomu od dubna až do října, ještě listopad je vcelku dobrý. Zvýšený zájem o ubytování zaznamenáváme také v době konání různých akcí. Například během hokejbalového mistrovství u nás bydlel prezident hokejbalové federace, na Czech Open jsme měli zamluvených osm pokojů,“ poznamenal odpovědný vedoucí pardubického Hotelu 100 Marek Baloun.

Podpořit cestovní ruch má v krajském městě projekt Pardubičtí tahouni. Toto označení dostávají tradiční akce kulturního i sportovního ražení – například Pardubický vinařský půlmaraton, Pardubické hudební jaro, Zlatá přilba, Pardubické letní kino či divadelní Grand festival smíchu.   (jpr)