Do rodin zamířili čerti a andělé v doprovodu dobrotivého světce, který malým dětem rozdává dárečky. V Pardubicích jedna taková skupina vyrazila do terénu přímo od stanice profesionálních hasičů. Ti totiž mají na starost vstup do pekelné výhně a tamní stanoviště záchranné služby zase využívají jako přistávací plochu andělé strážní. Svatý Mikuláš tam proto může nabrat celou družinu na jednom místě. A tato společnost obchází za odměnu hlavně děti pardubických hasičů.

Letos však zejména čerti byli velice zklamáni. Když už to vypadalo, že přeci jen nějakého hříšníka do pekel schvátí, zasáhl svatý Mikuláš a za zlobivé ratolesti se přimluvil. „Museli ale přednést básničku nebo zazpívat a čertům slíbit, že už nebudou zlobit, protože za rok se vrátíme a Pekelná kniha hříchů nám poví, kdo slib opravdu dodržel," nechal se slyšet světec.

S čerty chtěla ale leckde jít i nějaká ta maminka. Proti tomu ale rezolutně protestovali sami pekelníci: „Do pekla holky nechceme! Tam máme bez nich pořádek a klid!" ohradil se sám Lucifer.