Město se zapojilo do klání nazvaného „Kam s nápojáčem", které je zaměřeno na podporu správného třídění použitých nápojových kartonů. V soutěži se budou hodnotit výsledky třídění za období od dubna do konce září tohoto roku. Zásadní bude nárůst objemu tohoto odpadu v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Pět konkurentů

„Naším konkurentem je dalších pět českých měst – Hradec Králové, České Budějovice, Jablonec nad Nisou, Opava a Třebíč. Pokud by se našemu městu podařilo v této soutěži uspět, mohli bychom získat až 100 tisíc korun jako investici na vybraný projekt," upřesnil náměstek zodpovědný za životní prostředí Jiří rozinek s tím, že vedení města už brzy vybere konkrétní projekt, který by peníze získané ze soutěže mohly pomoci zaplatit.

„Ročně se v Pardubicích sebere na 20 tun nápojových kartonů. Budu velmi potěšen, pokud se do soutěže zapojí i lidé, kteří dosud vyhazovali tyto kartony do směsného odpadu. Právě tím, že je začnou dávat do kontejnerů na plast, zvýší šanci na výhru," doplnil Jiří Rozinek.

Nápojové kartony, tedy vícevrstvé obaly od mléka nebo džusů, jsou jednou z nejmladších komodit, které se v Česku třídí. V Pardubicích je lze vhazovat společně s plastem do 499 žlutých kontejnerů, které jsou rozmístěny po celém městě. Obsah z těchto kontejnerů putuje následně na dotřiďovací linku do Lázní Bohdanče, kde se nápojové kartony ze směsi plastů ručně oddělí. Díky správnému postupu zpracování lze dále využít kvalitní papír, z něhož jsou nápojové kartony převážně vyrobeny.

Další informace o soutěži „Kam s nápojáčem" i o tom, jak nápojové kartony správně třídit, jsou k dispozici na stránkách www.kamsnapojacem.cz.