Přípravy na novou dostihovou sezonu jsou v plném proudu. Začíná se již za necelý měsíc, a tak je největší pozornost věnována dostihové dráze. Ještě před 14 dny přitom na závodišti ležely zbytky sněhu a není to tak dávno, co se tu proháněli běžkaři.

„Museli jsme nejprve pokácet topoly, které nebyly v dobrém stavu. K zemi musely jít letité stromy například u dropu. Tato překážka tím sice změnila vzhled, na který byli diváci zvyklí, ale ne parametry. Stromy již byly opravdu nebezpečné a ohrožovaly koně i jezdce," uvedl správce pardubické dráhy Jiří Janda.

Museli uklidit i nejmenší větvičky

Pracovníci závodiště museli po vykácení stromů ručně uklidit i ty nejmenší větvičky, aby nedošlo ke zranění koní.
„Největší pozornost jsme ale věnovali dráze. Upravili jsme oranice tak, aby se tam nedržela voda a stékala do drenážních příkopů. Ty jsme vybagrovali a vyčistili, dohromady to jsou přibližně dva kilometry příkopů," vyjmenoval provedené práce Jiří Janda.

V úsecích v oblasti startu a u některých skoků a pak také na třech čtvrtinách hlavní travnaté dráhy v délce 1800 metrů bylo rozmetáno na 300 tun kompostu.
„Teď nám zbývá ještě provést tzv. zasmykování kompostu do travnatého povrchu trávy," dodal Jiří Janda, který zároveň připomněl i úpravu pískové dráhy, kde se dříve držela voda a která byla dorovnána dvěma tisíci tunami zeminy.

A další úpravy čekají dráhu v nejbližších dnech. „V blízké budoucnosti ještě plánujeme přisetí přibližně 20 hektarů dráhy travním semenem, provzdušnění celé dráhy a zapískování části dráhy. Chceme také opravit některé části tribun tak, abychom divákům nabídli nejen zážitek z dostihů samotných, ale i pohodlí," prozradil nový ředitel Dostihového spolku Pardubice Michael Skalický.
Letošní dostihová sezona začíná tradičním termínem 8. května, kdy je na programu Italský den, jehož součástí bude devět dostihů.

Novinkou jsou rovinové dostihy

„O dva týdny později, v pátek 24. května, se poprvé uskuteční novinka letošní sezony – rovinové dostihy pro začínající koně 'bumpery' a hned o den později odstartuje první ze čtyř kvalifikací na 123. Velkou pardubickou," řekla PR manažerka pardubického dostihového závodiště Kateřina Nohavová.

První kvalifikace na Velkou pardubickou je součástí Ruského dne, který nese rovněž označení Den dopravy a stavitelství.