Mistrovství ČR v kategorii dorostu, známější spíše pod názvem Pardubická juniorka, klepe na dveře. Letos se uskuteční už její 87. ročník. Kulaté výročí letos slaví kurty Pod zámkem, na kterých se turnaj hraje. Nejen o letošní Juniorce jsme mluvili s předsedou pořádajícího klubu LTC Pardubice PETREM BENEŠEM.

Jak přímo vy prožíváte Juniorku, máte čas podívat se na nějaký zápas?
Bývám tam každý den přes poledne. Chodím se dívat na zápasy a vedu obchodní jednání s partnery. Snažíme se lobbovat za roky příští, aby klub mohl vůbec přežít. Jeho provoz je náročný především energeticky. Ročně spolyká okolo tři až čtyř milionů korun. Pro mě osobně je Pardubická juniorka takový bonbonek, ale jinak mě musí zajímat zajištění peněz na celoroční provoz klubu.

S jakým rozpočtem zhruba pracujete při juniorce?
Rozpočet se pohybuje v řádech statisíců. Letos zajišťujeme hráčům stravování, platíme rozhodčí, platíme ubytování, společenský večer rovněž něco stojí. Sečteno, podtrženo, rozpočet Juniorky se pohybuje okolo milionu korun.

Je snazší díky obrovské tradici Pardubické juniorky shánět peníze od sponzorů?
Juniorka je pardubický pojem. Patří neodmyslitelně k dalším velkým pardubickým akcím jako je Velká pardubická, Zlatá přilba, velkou tradici tu má samozřejmě také hokej. Tradice pomáhá, ale současně k tomu musí být na straně sponzorů kus fandovství a tenisového patriotismu.

Jaké mají vyhlídky hráči LTC Pardubice před letošním ročníkem Juniorky?
Z hráčů LTC Pardubice se letos dostali na turnaj dva nadějní dorostenci. Daniel Rabas, který dostal volnou kartu díky místnímu turnaji o start na Juniorce. Druhým je Daniel Janko, který vyhrál oblastní přebory. Východočeská oblast má tradičně nízkou kvótu, postupuje pouze jeden tenista plus jeden na volnou kartu, protože výkonnostně patříme k těm horším krajům. Od toho se odvíjí i nasazení našich hráčů. Úspěšný turnaj pro LTC by byl, kdyby kluci uhráli kolo, nebo dvě.

A co favoritky mezi děvčaty, tam má LTC Pardubice lepší zastoupení?
Máme jednu tenistku z nominace Východočeské oblasti, Adélu Wasserbauerovou, která vyhrála oblastní přebory a bude nasazená okolo 20. místa. Na volnou kartu od nás postoupila Alžběta Nováková. Ta by měla být nasazená okolo 30. místa. U děvčat platí to samé, co u chlapců. Když uhrají jedno dvě kola, tak to bude super. Neočekáváme, že by letos někdo z hráčů LTC v Pardubické juniorce bojoval o vítězství.

Jak vypadá program letošního ročníku?
V sobotu začne Juniorka prezentací, na které se nalosuje turnajový pavouk. V neděli se odehrají první předkola a v pondělí začínají hrát nasazení hráči. Doufáme, že se podaří počasí, aby vše probíhalo podle plánu a my mohli v pátek vyhlásit vítěze letošní Juniorky. Okořeněním turnaje určitě bude i čtvrteční turnaj VIP osobností a partnerů Pardubické juniorky. Ve čtvrtek bude slavnostní večer, který se ponese nejen v duchu oslav 87. ročníku Pardubické juniorky, ale také 90. výročí tenisových dvorců LTC Pardubice. Navíc příchozí budou moci vidět mísu za vítězství v Davisově poháru, která bude vystavena i v areálu Juniorky.

Sejde se na tenisových kurtech Pod zámkem opět česká dorostenecká špička?
Zatím je potvrzena účast pěti šedesáti bodových hráčů, tedy dorostenecké špičky České republiky. Pavel Štaubert a David Poljak jsou jedničkou a dvojkou celostátního žebříčku, jejich zápasy na turnaji určitě budou stát za to. Doufáme, že se už nikdo neodhlásí a juniorka opět bude mít říz.

Letošní Juniorka má nového partnera

Letos Pardubická juniorka získala nového partnera. Tím je podnikatelská samospráva zastoupená Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje. Juniorka se v roce 2014 bude konat od neděle 10. srpna až do pátku 15. srpna. Krajská komora je jedním z dalších letitých podnikatelských podporovatelů celostátně významné sportovní akce. „Partnerství Krajské hospodářské komory Pardubického kraje je jednou z forem její činnosti, která podporuje zvyšování kvalifikační úrovně nastupující generace a tedy budoucích zaměstnanců. Cílem podpory mládežnického sportu ze strany podnikatelů je formování aktivního a samostatného přístupu k životu včetně vzdělávání," uvedl ředitel Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Roman Sodomka. Dovednosti a návyky, které jednotlivec získá při sportu, se u něho pozitivně projeví při konkurenceschopnosti mladých lidí na trhu práce a usnadňuje tak jejich plynulý přechod do ekonomicky aktivní fáze života.

Výhra v Juniorce může začít skvělou kariéru

Na Pardubické juniorce začínala svoji kariéru velká spousta českých tenisových hvězd. Kdo ví, třeba od této neděle budou moci návštěvníci Juniorky vidět příští daviscupové a fedcupové reprezentanty v akci. Prestižní pro tenisty a tenistky je už pouhá účast na turnaji.

Česká smetánka

Výhrou na Pardubické juniorce se hráč zařadí mezi českou tenisovou „smetánku". Pardubický turnaj nastartoval senzační kariéry Martiny Navrátilové, Hany Mandlíkové či Ivana Lendla s Petrem Kordou. I dva nejlepší čeští tenisté současnosti Tomáš Berdych a Petra Kvitová se mohou pyšnit titulem z Pardubické juniorky.

Vstup mezi dospělé

„Vítězství na Pardubické juniorce mi umožnilo startovat hned na podzim na halových turnajích žen v Přerově a Valašském Meziříčí. Za vítězství na Juniorce jsem dostala od tenisového svazu karty na tyto dva turnaje a ve Valašském Meziříčí jsem navíc celý turnaj vyhrála. Tento rok byl určitě pro mou kariéru velmi důležitý," zavzpomínala na oficiálních stránkách Juniorky na své vítězství letošní wimbledonská šampionka Petra Kvitová.

Z vítězů posledních let zatím asi nejvíce zaujalo jméno Jiřího Veselého, v současnosti 77. hráče světového žebříčku a člena daviscupové reprezentace. Vítěz Juniorky z roku 2009 se ale poté dlouho rozkoukával mezi dospělými.

V kategorii dorostenců jsou největšími favority na celkové vítězství první a druhý hráč současného českého žebříčku Pavel Štaubert ze Sparty Praha a David Poljak z Prostějova. V kategorii dívek by mohla překvapit Veronika Vlkovská z pardubického klubu TK Pernštýn, 19. hráčka republikového žebříčku.

Lukáš Zitka