V neděli uplynulo přesně 593 let od upálení Mistra Jana Husa. Jeho odkaz si v tento den připomněla i pardubická husitská církev.
„V české společnosti vystupuje obvykle Hus jako karatel špatných mravů společnosti a zesvětštění církve. To je jistě pravda, ovšem nikoliv celá, protože podobná zkracující školometská definice nestačí,“ řekl farář Jan Rokyta.

„Existuje více životů univerzitního mistra Jana z Husince. Působil jako duchovní správce, kazatel, byl uctíván jako světec, stal se univerzitním učitelem, byl oprávcem církve a byl vykládán jako její reformátor. Možná je trochu úsměvné, že o této postavě českých dějin neexistuje novodobá, ucelená monografie. Jsou pouze v italštině, angličtině, němčině, v českém jazyce ale nikoliv,“ poznamenal Jan Rokyta.

Otázka, kterou si může současný člověk podle faráře položit, je po charakteru oné Husovy pravdy, k jejímuž bránění, činění a promlouvání vyzýval. „Za prvé je nadosobní. Není to, co člověk ve své malé dušičce úpěnlivě chce a po čem pro sebe touží, ale je mu autoritou. Není ani věcí politických handlů, pragmatických čachrů a lidského přibarvování skutečnosti nebo i doby nedávno minulé na růžovo. Pro Husa je pojetí pravdy biblické a dané Desaterem. Zůstává pro něj tedy krádež krádeží, lež lží, necitelnost a sobeckost necitelností a sobeckostí, i kdyby se celá společnost okolo něj stavěla na hlavu. Je to ale také pojetí pravdy, zaručující člověku mít čisté svědomí,“ prohlásil farář Církve československé husitské, která měla v tento sváteční den nabitý program. „V devět hodin ráno jsme začali bohoslužbou. Hned po ní následovala přednáška týkající se Mistra Jana Husa. Odpoledne pak přišel na řadu Varhanní koncert, jehož vstupné bylo dobrovolné. Výtěžek z této akce bude věnován ve prospěch pardubického dětského domova,“ upřesnil Jan Rokyta.