„Jednali jsme již se společností BAK, která zvítězila ve výběrovém řízení, a dostalo se nám ubezpečení, že firmě nic nebrání v uzavření a naplnění smlouvy a že zakázka bude provedena řádně, včas a s největší profesionalitou," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Soud návrh zamítl

Faktem je, že insolvenční návrh podaný Václavem Fojtíkem na firmu BAK už hradecký soud jednou zamítl, společnost teď ale musí čelit odvolání. „Z tvrzení a listin insolvenčního navrhovatele i dlužníka vyplynulo, že pohledávky navrhovatele jsou sporné, neboť podle dlužníka jsou tyto jeho závazky již zaplaceny původnímu dlužníkovi," stojí v soudním usnesení.

Insolvenční návrh opřel navrhovatel o pohledávku 2,48 milionu korun, kterou firma BAK údajně nezaplatila. Podle stavební společnosti byl návrh podán bez právního důvodu.

„Společnost BAK vždy řádně plnila a plní veškeré své závazky vůči všem dodavatelům a obchodním partnerům a jednání pana Fojtíka vnímá jako intenzivní snahu poškodit její dobré jméno," uvedl generální ředitel BAK Dušan Čížek.

Projekt Tyršových sadů je pro vedení města zakletý. Už před dvěma roky to vypadalo, že se začne stavět. Jenže brněnská firma D.I.S. odmítla převzít staveniště, ačkoliv už vše bylo připraveno na začátek revitalizace.

Park nepřevzali

Dne 20. července roku 2012 přesně ve 13 hodin měla být chvíle, kdy budou Tyršovy sady definitivně předány do rukou zhotovitele, který měl začít s opravami podle kontroverzního projektu architekta Tomáše Jiránka. Jenže nic takového se nestalo.

Po krátké rozmluvě se zástupci brněnské společnosti D.I.S. se jednání přesunulo do kanceláře tehdejšího náměstka primátorky Martina Bílka. Po jednání bylo jasné, že brněnská firma si staveniště nepřevezme.
„Zástupci společnosti D.I.S. tvrdili, že nemají kompletní projektovou dokumentaci. Podle nás to ale byly jen zástupné důvody," konstatoval Martin Bílek.