První letošní hříbě Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem se narodilo ve Slatiňanech. Jedná se o klisničku Regencia, která přišla na svět v úterý ráno. Matkou je desetiletá plemenná klisna Rociana, pro kterou je to třetí hříbě. „Dá se říci, že už je to zkušená matka,“ uvedla zootechnička Kateřina Neumannová. Otcem je hřebec Siglavi Pakra Montilla XI, u něhož se jedná již o 32. potomka.

Brněnští archeologové a muzeologové z Masarykovy univerzity bádají v nových laboratořích. K dispozici mají moderní technologie, například 3D tisk. Na nové pracoviště se přestěhovaly i unikátní sbírky.
Virtuální realita, 3D tiskárny. Archeologové z Brna bádají v nových laboratořích

Na termín narození hříběte měla vliv také větrná bouře Sabine. „Klisny, kterým se blíží termín porodu, často porodí po změně počasí,“ upřesnili chovatelé. Klisna Rociana porodila v úterý hodinu po půlnoci a podle chovatelů se jednalo o ukázkový porod. „Porod proběhl hladce, byl rychlý a bez jakýchkoli komplikací. Za čtvrt hodiny bylo hříbě na světe,“ popsala zootechnička.

Zdroj: DENÍK/ Lada Součková

Klisnička Regencia váží 75 kilogramů a v kohoutku měří 102 centimetrů. Oproti matce má světlejší zbarvení a jemnou srst, brzy ji však vymění za kratší, tmavší a ostřejší ochlupení.

Půl roku u matky

Včera bylo hříbě již na první krátké procházce před hřebčínem a postupně se mu budou vycházky prodlužovat. Půl roku bude ještě se svou matkou, poté bude tři roky žít na hříbárně a dál se uvidí, co s ním.

„Hříbata dvakrát ročně prochází tříděním, kdy se posuzují a pokud nebude vytříděná, přijde do výcviku,“ přiblížila Neumannová. Poté bude muset klisna k výkonnostní zkoušce, když projde a bude dobře ohodnocena, může být zařazena do chovného stáda.

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (v bíločerveném) a BK Mladá Boleslav (v zelenočerném) v pardudubické enterie areně.
Dva podpisy: Vondrka a Kantor pokračují v Pardubicích

Jelikož jsou v Pardubickém kraji prázdniny, hřebčín otevírá svou bránu návštěvníkům i mimo sezonu, na starokladrubáky se tak mohou lidé podívat až do neděle. „Kdo navštíví slatiňanský hřebčín a bude mít štěstí, tak uvidí i nové hříbě,“ oznámil ředitel hřebčína Jiří Machek.

Sezonu hřebčín zahájí na konci března a pro návštěvníky má připravenou novinku – informační centrum přímo u vstupu, kde se lidé dozví vše potřebné.

A pokud se návštěvníci vydají do Kladrub nad Labem, tak možná uvidí další hříbě. Národní hřebčín si totiž ještě v úterý večer připsal další přírůstek, tentokrát právě v Kladrubech, kde se ve 20:45 hodin klisně Estrita narodila Ezita. „Průběh byl úplně stejný jako ve Slatiňanech, jednalo se o bezproblémový porod a jak matka, tak hříbě jsou v pořádku,“ řekl ředitel.