Jak se s létajícím talířem neboli frisbeem hraje na vrcholové úrovni, se diváci měli možnost přesvědčit na fotbalovém hřišti v Ohrazenicích.

Frisbee ultimate je jednou z disciplín Českých akademických her 2016. Ty právě hostí Univerzita Pardubice. V kolektivní nekontaktní hře proti sobě stojí dvě družstva o sedmi hráčích. Existují různé kategorie, 
v Pardubicích byl k vidění mix, kde je podmínkou složení týmu v poměru 2:3. Zda ve prospěch mužů či žen, není podstatné.

„Přihrává se libovolným způsobem, s diskem se nesmí běhat a chytá se na konci hřiště v zóně označené čárou. Komu se to povede, získává bod,“ popsal zjednodušeně princip hry trenér vítězného týmu Českého vysokého učení technického Jan Filandr (na snímku v bílém). Vítězí družstvo, které má na konci hrací doby vyšší skóre nebo dosáhne jako první stanoveného počtu bodů. „Mít šikovné ruce, ale zápal a chuť do hry je pro začátečníka to nejdůležitější,“ přiznal Jan Filandr. K dobré hře se hodí také vytrvalost, abyste vydrželi v neustálém pohybu, a schopnost zvládnout přesné přihrávky vzduchem, podobně jako tomu je třeba v americkém fotbalu.

„Jak s frisbee jednou začnete, už vás nepustí. Mě drží už jedenáct let,“ svěřil se sedmadvacetiletý student Tomáš Němeček, který se 
k němu dostal přes kamaráda. „Přinesl plastový disk a začali jsme si jen tak házet v parku,“ poznamenal.

V Ultimate frisbee se spoléhá na ducha férové hry. Každý hráč se podílí na rozhodování a je odpovědný za dodržování předepsaných pravidel. Rozhodčí nejsou potřeba. „V České republice rozhodčí nejsou, hráči se musí dohodnout sami. Na světové úrovni fungují poradci. Nic nepískají, jen ukazují a jsou spíše poradním hlasem než hlídačem,“ dodal Jan Filandr.

Na konci každého turnaje se kromě medailí a trofeje uděluje i speciální pohár Spirit of the Game. O jeho vítězích rozhodují hráči sami mezi sebou. Týmy body ocení soupeře za dobrou hru a sportovního ducha.

„Za to, jestli znají pravidla či se zbytečně nehádají při rozhodování nejasných situací na hřišti. Nakonec se body sečtou a je jasné, kam pohár poputuje,“ upřesnil Jan Filandr. (baz)