VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Guláškošt v Holicích. Zájem lidí předčil kapacity kotlíků

Holice - Za rok budou muset kuchařům přidat maso. Vůně gulášů táhne čím dál více mlsounů.

1.6.2015 2
SDÍLEJ:

Guláškost v Holicích 2015Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

Kuchaři letošního ročníku Guláškoštu v Holicích nemuseli pomalu ani umývat kotlíky. Zájemců se na degustační soutěž sešlo víc, než byli schopni obsloužit. A to se od loňského roku počet zúčastněných týmů rozrostl ze sedmi na dvanáct.

Holický Guláškost letos přilákal do Holic stovky lidí. Soutěž o to, kdo uvaří nejlepší guláš přivedla do Holic mlsouny z blízkého i dalekého okolí. Před jejich zraky a za netrpělivého očekávání se před nimi dvanáct týmů složených z profesionálních i domácích kuchařů snažilo připravit ten nejlepší hovězí guláš a vysloužit si jednu ze dvou cen.

„Odhadujeme, že lidí přišlo na pět set a prodalo se všech sto šedesát degustačních pasů a to jsme museli další desítky zájemců odmítat," konstatoval za pořadatele Lukáš Peška, předseda občanského sdružení Kultura pro město.

Mezi těmi, kdo přehlídku gulášů mohl ochutnávat pouze pohledem, se ke svému velkému zklamání ocitl i náš fotograf Luboš Jeníček. „Poroty jsme měli dvě. Lidovou a odbornou. Hodnotila se barva výsledného guláše, chuť, vůně, uvařenost masa i celkový dojem. V hodnocení diváky nejvíce zaujala samozřejmě chuť, ale nezanedbatelnou míru při hodnocení hraje také sympatie s jednotlivými účastníky. Ti totiž pozornost diváků mohli lákat nejen gulášem, ale i okolním servisem a vlastní show kolem vaření," uvedl Lukáš Peška.

Holický Guláškošt letos zbořil návštěvnický rekord a rázně si řekl o další a rozšířené pokračování.

Každý ze dvanácti zúčastněných týmů měl k dispozici pouze vydaných pět kilo hovězího masa z krku dvouletého býka. Ostatní ingredience už záležely na kuchařích. Ve výsledku všech dvanáct gulášů vypadalo každý jinak. Lišilo se koření, druhy cibule, v jednom guláši se objevila paprika…

Týmy se snažily návštěvníky zaujmout také prostředím. Kolem přípraviště guláše někteří vybudovali doslova obýváky. Většina týmů nastoupila dokonce v kostýmech Veliňáci dorazili v rytířském stylu, Moruga tým zvolil mexická sombréra.

2 kategorie, 1 vítěz

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Tou první byl Guláš sympatie. „Tady vítěze vybírali sami lidoví ochutnavači. Zde nejvíc hlasů nasbíral tým Milovníci guláše z Čeperky, Pardubic a Prahy. Tento tým ale zabodoval i v druhé soutěžní kategorii o Putovní kotlík mlsného pantáty z Holic. Zde vítěze vybírala odborná porota složená z kuchařů zdejších restaurací," uvedl pořadatel akce Lukáš Peška.

Novinkou letošního ročníku a premiérou v celých Holicích, byly i pražené kobylky. Snědlo se jich na šest set…

„Byly to české kobylky z českého chovu. Podávaly se osmažené na oleji se solí a pažitkou. Na příští rok plánujeme kvůli obrovskému lidovému zájmu vyšší příděl masa jednotlivým týmům. Ze současných pěti kilo se zřejmě posuneme na sedm, aby bylo možno uspokojit všechny zájemce," překládá plány na další ročník Guláškoštu Lukáš Peška. Rozšíření by se měl dočkat i doplňkový program. Po úspěchu smažených kobylek by prý mohli přijít na řadu mouční červi…

Hudba i hraní

Kromě ochutnávek gulášů čekal na lidi i doprovodný program: tři kapely, atrakce pro děti i rodinná labužnická hra Sváča. Kde si pomocí kleští z partnerského slovenského města Medzev soutěžící z vyhraných surovin (cibule, vejce, slanina) vyrobili vlastní toust.

„Za pořadatele mohu říci, že se lidé celý den velmi bavili a máme desítky spokojených ohlasů. Tento prostor, kde byl plánován vznik parkoviště, obhájil svou pozici právě pro takovéto menší lidové veselice," uzavřel Lukáš Peška.

Autor: Jiří Sejkora

1.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dynamo zdolalo podruhé Motor. Tentokrát po obratu

Pohřesovaná Markéta Lohynská

Policie hledá vozidlo a jeho řidičku, která hrozí sebevraždou

Nepoučitelný zloděj, za čokoládu už mu hrozí soud

Pardubice - Krást se nemá. Krást opakovaně už vůbec.

Hádali se tak, až doma nikdo nezůstal

Pardubice - Každý do svého rohu. Žena šla spát k dceři, muž k mamince.

Hledaného poznala hlídka na ulici

Pardubice - Hledaný muž měl smůlu, hlídka strážníků jej poznala na ulici

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení