Projektanti pro lázeňské městečko, kterému v rozpočtu zbývá každý rok na investice 6 až 7 milionů korun, připravili sportovní halu za 133 milionů. Přestože zastupitelstvo schválilo záměr výstavby haly s limitem 78 milionů. „V zadávacích podmínkách projektu pro výstavbu haly nebyla uvedena konečná cena, to je pro mě nepochopitelné,“ uvedl radní Josef Štěpanovský s tím, že k chybě došlo v roce 2015, za bývalého vedení města. „Dle právního stanoviska provázela přípravy sportovní haly i další pochybení,“ dodal. 

Podle vyjádření současného místostarosty Vladimíra Šebka další kroky, které učinilo nové vedení města za poslední rok, už jen vyplývaly z uzavřených smluv se dvěma firmami připravujícími studii a projekt. Město nezabránilo ani tomu, aby vznikla i prováděcí dokumentace.

„K prodražení haly došlo během zpracování prováděcí dokumentace,“ je přesvědčen Ladislav Štěpánek, který stál u zrodu projektu. Z postu starosty byl odvolán vloni v létě, ale je stále členem zastupitelstva. „Kdybych zůstal na městě, cenu bych si pohlídal tak, aby hala stála do 80 milionů korun. Financování jsem navrhoval prostřednictvím postoupení pohledávky. Město by splácelo 6,5 milionu ročně,“ dodal Štěpánek. 

Policie v Pardubicích provedla v hotelu Harmony rekonstrukci záhadného úmrtí. Dne 15. dubna 2017 se 45letý Rumun pohádal se svou 45letou přítelkyní ze Slovenska, kterou měl podle obvinění vystrčit z okna v šestém patře ubytovny. Kriminalisté možné scénáře
Zločin nebo neštěstí? Policie pro ověření vyhazovala z 6. patra hotelu figurínu

Současný starosta Miloš Karafiát se k záležitostem kolem sportovní haly nechtěl blíž vyjádřit. „Máme velké potíže. Halu chceme postavit, ale v současné chvíli nevíme jakou a jakým způsobem ji financovat,“ řekl Karafiát. 

Město se ocitlo v pasti: zaplatilo za nákladný projekt na stavbu nákladné haly, ale nemá k němu autorská práva. Pokud by tedy chtělo dokumentaci změnit a cenu snížit tak, aby byla pro rozpočet města snesitelná, muselo by buď vyplatit majitele autorských práv, nebo zadat tento úkol původnímu zhotoviteli, který je vlastní. Ale to by zase mohlo být posouzeno jako porušení zákona o zadávání veřejných zakázek.

Festival HradyCZ, den druhý. Arakain dorazil i s Lucií Bílou.
Hrady CZ nabídly skvělé hudební zážitky

Zastupitelé nechtějí, aby se město do nevýhodných smluvních vztahů dále zaplétalo. Tento týden proto odhlasovali, že město musí v první řadě ukončit spolupráci s firmami, které dokumentaci k hale připravily, a to nejlépe dohodou. „Chceme začít s čistým stolem,“ potvrdil místostarosta Šebek. Město prý od záměru postavit halu neustupuje, ale chce zvolit rozumnější variantu kolem 50 milionů. Pokud se však město k původnímu projektu již nevrátí, znamená to, že promrhalo sedm milionů. 

Zastupitelé v souvislosti s událostmi kolem plánované haly hlasovali také o podání trestního oznámení na neznámého pachatele, které by odhalilo, kdo může za způsobenou škodu, ale tento návrh o jeden hlas neprošel. „Trestní oznámení je zpracováno. Může ho podat kdokoliv, zastupitel jako jednotlivec i občan,“ informoval Vladimír Šebek. 

Peníze. Ilustrační foto.
Město chce opravit Dělnickou ulici z dotací

Zastupitelé zatím odložili i další velký projekt – výstavbu západního křídla základní školy za 150 milionů, přičemž i tady na zajištění projektových a inženýrských prací město již vynaložilo kolem dvou milionů.