Připadá vám, že je na pardubické třídě Míru neonů skoro jako v proslulém Las Vegas? Již za pár měsíců by tomu mělo být jinak.
Pardubičtí zastupitelé totiž schválili vyhlášku, která by měla omezit propagaci hazardu ve městě. Herny by se podle plánu vedení města měly stát „neviditelnými".

„Tato vyhláška ještě zpřísňuje naše předpisy, které omezují vznik nových heren. Tahle vyhláška by je navíc měla ještě zneviditelnit, což by mohlo přispět i k lepšímu estetickému vzhledu našeho města. Inspirovali jsme se v Hradci Králové, kde mají podobnou vyhlášku," uvedl náměstek primátorky František Brendl s tím, že vedení města chce do podzimu připravit rozsáhlý koncepční materiál.
Většina pardubických zastupitelů ovšem soudí, že omezení propagace je pouze prvním krokem v boji proti hazardním hrám.

„Vyhláška je takové minimum, které můžeme udělat. Herny přinášejí mnoho patologických jevů, které převažují užitek," sdělil zastupitel za KSČM Václav Snopek.

Herny se nevyplatí

„Herny, kam chodí lidé utrácet své sociální dávky, se městu určitě nevyplatí. Omezení propagace ovšem není dostatečným nástrojem," podotkl  radní Jan Němec (TOP 09).
V Pardubicích počátkem letošního roku provozovaly soukromé subjekty 179 výherních hracích přístrojů povolovaných městskými obvody a 776 videoterminálů, pro jejichž provoz dává souhlas ministerstvo financí. Ve městě je také 23 elektromechanických rulet a jedno klasické kasino. Kurzovní sázky ve městě přijímá 43 provozoven.

„Výherní hrací přístroje přitom v posledních letech výrazně ubývají. Ještě v loňském roce jich v Pardubicích bylo 387, v roce 2011 o sto více. Důvodem ale není úbytek hráčů, spíš to, že videoterminály jsou pro provozovatele mnohem výhodnější. Bohužel částky, o které se na nich hraje, jsou podstatně vyšší," podotkl náměstek primátorky Pardubic Jiří Rozinek.