Uskuteční se pietní akty, přednášky i branné závody. Pardubice jsou úzce spojené s událostmi kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
Loni se ve městě otevřela naučná stezka Po stopách Silver A, která přibližuje osudy válečného hrdiny Alfréda Bartoše a jeho spolupracovníků. Na cestu si lidé mohou vyzvednout v informačním centru letáčky a audioprůvodce.
Město před turistickou sezonou dodá na budovy cedule s informacemi.

„Chceme ještě požádat o evropské dotace, které by nám mimo jiné umožnily vytvořit interaktivní aplikaci pro tablety a víc vtáhnout lidi do děje. Mohli bychom také připravit výstavu," řekla Miloslava Matějková z úseku vnějších vztahů pardubického magistrátu.

Branné závody

Československá obec legionářská chystá v regionu na květen a červen čtyři branné závody. Tradiční bude červnový pietní akt v Ležákách a následující den pochod z Ležáků do Pardubic. Zakončí jej pietní akt u pardubického Zámečku, kde Němci popravovali české vlastence a obyvatele vypleněných Ležáků.

Přednášky chystá i Klub přátel Pardubicka, který se dlouhodobě a podrobně zabývá historií města.
„Třeba přednášky historika Vojtěcha Kyncla, který je autorem naučné stezky, mají velký úspěch, je tam vždycky 300 až 400 dětí," podotkla Miloslava Matějková.
Na téma operace Silver A existují webové stránky zřízené městem. Zájemce upozorní mimo jiné na místa, kde Alfréd Bartoš v Pardubicích přebýval, kudy utíkal před gestapem. Dozvědí se o okolnostech výsadku parašutistů, kteří měli zajistit rádiové spojení s Londýnem. Skupina, které velel Bartoš, pomáhala i s přípravami atentátu na Heydricha.

Heydrichiáda
Heydrichiáda je souhrnný název období represí uplatněných nacistickými okupanty během druhé světové války na celém území Protektorátu Čechy a Morava po příchodu Reinharda Heydricha jako zastupujícího říšského protektora. V užším smyslu je výraz používán pro represe uplatňované na území protektorátu po atentátu na Reinharda Heydricha. Ten zemřel 4. června 1942 na otravu krve následující zranění, která mu způsobili českoslovenští výsadkáři.