Celý svůj profesní život spojil s historií Pardubic a blízkého okolí. Byl dlouholetým ředitelem Východočeského muzea v Pardubicích a je autorem řady knih, publikací a článků o historii města na soutoku Labe a Chrudimky.

Nejviditelnějším výsledkem jeho mnohaletého úsilí je rekonstrukce pardubického zámku. Ten se na konci tisíciletí proměnil z veřejnosti nepřístupné ruiny na jednu z pardubických dominant, přímo v centru města a je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Pardubickém kraji.

Práci, která se pro něj stala celoživotní vášní a koníčkem, se nadále plně věnuje i v současnosti, a to převážně formou pedagogické, akademické a publikační činnosti.

František Šebek se narodil 11. ledna roku 1946 v Pardubicích. Absolvoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1968 působil v pardubickém muzeu, kde od roku 1991 do roku 2009 vykonával funkci ředitele.
Je autorem řady knih, jako jsou například Pardubicko, Dějiny Pardubic, Stoleté odhlédnutí. Je také tvůrcem tradiční rubriky Toulky historií Pardubic, která je již mnoho let nedílnou součástí Radničního zpravodaje.

Byl a stále je aktivní v řadě institucí a odborných sdružení, jako jsou redakční rady odborných časopisů nebo asociace muzeí a galerií.

I nyní je vyhledávaným odborným průvodcem historické části města a je poutavým vypravěčem a přednášejícím pro všechny zájemce o historii nejen města Pardubic.