Město se připravuje na historicky první referendum, ve kterém mají obyvatelé rozhodovat o podobě městských obvodů. „Tiskárna v Řečanech nad Labem v minulých dnech dokončila tisk sedmdesáti pěti tisíc anketních lístků," řekl majitel tiskárny Lukáš Sobotka.

Hlasovací lístky dostanou lidé až ve volebních místnostech. Nepřijdou tedy do schránek, jak je to obvyklé třeba u parlamentních nebo komunálních voleb.
Zástupci některých politických stran se však obávají, že 13. června nedorazí do volebních místností dost lidí.
„V roce 2010 přišlo po velké kampani k volbám 38 procent voličů za dva dny. Ač bych si to přál, domnívám se, že potřebných 35 procent voličů nepřijde," nechal se slyšet předseda zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Letáky a besedy

Referendu předchází informační kampaň formou letáků, ale také besed.
„Chtěli bychom spoluobčany podnítit k tomu, že obvody jsou zbytečný luxus," uvedl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).
Pardubice mají osm obvodů. Lidé mají hlasovat o tom, zda souhlasí se současným členěním města. Ve městě je přes 70 tisíc oprávněných voličů. Aby referendum bylo platné, musí přijít minimálně 35 procent voličů a pro jednu z variant se musí vyslovit alespoň 25 procent z nich.

Pokud lidé rozhodnou o zrušení obvodů, zastupitelé pak budou hlasovat o každém obvodu samostatně.
„Obvody přinesly městu prospěch. Když nebyly, kolem radnice se vše obkládalo mramorem a zámkovou dlažbou a dál od radnice tolik prostředků nepřišlo. Otázka je, zda zachovat Hostovice s 230 obyvateli, nebo zachovat městský obvod jedna, který je blízko radnice," míní komunistický zastupitel Pavel Studnička.

Občanští demokraté jsou pro zachování městských obvodů s tím, že malé radnice a magistrát by měly ušetřit na nákladech deset procent. Sociální demokraté chtějí, aby si lidé uvědomili, že provoz obvodů stojí daňové poplatníky ročně 80 milionů korun.
„Obyvatelé by měli zvážit, zda potřebují 153 zastupitelů, 12 uvolněných politiků a osm tajemníků," sdělil předseda klubu zastupitelů ČSSD Jakub Rychtecký.

Nepanuje shoda

Mezi politiky nikdy nepanovala absolutní shoda. Sdružení pro Pardubice navrhuje zrušit velké obvody a zachovat menší „vesnické". Z osmi na sedm chce zredukovat počet obvodů KSČM, počítá i se snížením počtu jejich úředníků. Existovala by zastupitelstva, ale nebyli by voleni radní a starostové by pracovali hlavně jako neuvolnění. TOP 09 prosazuje pět obvodů zrušit, území tří zbývajících pak rozčlenit podle katastrálních území na sedm městských částí. Omezit by se měl i počet uvolněných politiků.