Stát požaduje za své pozemky více, než mu Holičtí mohou dát. Konkrétně jde 
o prostor poblíž stadionu, kde by mělo podle projektu vyrůst hokejové kluziště a skatepark. Tomuto využití je nakloněn i územní plán města, nic jiného než sportoviště by na zmiňovaném místě nemohl postavit ani stát.

„Stát po nás za pozemky požaduje 1,3 násobek orné půdy a k tomu ještě dva miliony korun. S tím nesouhlasíme a budeme žádat o slevu," uvedl místostarosta Holic Petr Bajer. Problém umocňuje ještě fakt, kdy ceny pozemků 
ve městě se řídí současnou cenovou mapou, kdežto pozemky zemědělské jsou oceňovány ještě podle starých ceníků z roku 1992.

U TENISOVÝCH KURTŮ MĚSTO TAKÉ PŘEPLATILO

Město Holice má nedobré zkušenosti se státem už 
z doby, kdy si od něj vloni kupovalo pozemky pod tenisovými kurty.

Do ceny, kterou Holice zaplatily, byly totiž započítány i investice a výsadba zeleně, jež se odehrávaly 
v posledních letech v režii 
a na náklad samotného města. To tak za vylepšení tenisových kurtů zaplatilo vlastně dvakrát.

I přes komplikace se směnou pozemků se město snaží pokračovat v přípravách na přestavbu stadionu. „Nachystali jsme přípojku vody a z další dotace chceme vybudovat vrty pro poz-dější zavlažování," dodal místostarosta.

Rekonstrukce holického stadionu má stát přibližně sto milionů korun. Projekt se teprve připravuje. V současné době je sportoviště, které vzniklo v 60. letech, využíváno málo, zejména k fotbalovým utkáním a olympiádám základních škol. Ve špatném stavu je tribuna i štěrkový ovál, na kterém se drží voda, nevyhovuje ani osvětlení.

ZÁZEMÍ PRO ATLETIKU ZATÍM CHYBÍ

Město chce vybudovat kvalitní zázemí pro atletiku, které zatím chybí. V projektu počítá s novým oválem, hřištěm na pétanque, víceúčelovým hřištěm a venkovní posilovnou pro širokou veřejnost. Ideálně by mělo dojít i na stavbu dráhy pro in-line bruslení, skateparku a hokejového kluziště.

Teď záleží na dohodě se státem o pozemcích a také na tom, jak budou Holice úspěšné při získávání dotací. Bez těch nebude realizace všech zamýšlených zlepšení možná.

(pro)