Zdejší učitelé a studenti se postarali o to, aby se zde zahraniční hosté, kteří do České republiky zavítali díky projektu Erasmus, nenudili.
„Žáky si po příjezdu na pardubickém hlavní nádraží převzaly hostitelské rodiny, poté je čekala prohlídka budovy našeho gymnázia. Zde je také přivítala ředitelka Andrea Daňková a učitelé spolu s žáky dokonce mohli nahlédnout i do výuky," konstatovala Eva Pýchová, učitelka holického gymnázia.

Na hosty čekal pestrý program

Ta spolu s dalším pedagogem gymnázia Markem Janů a Zdeňkou Schejbalovou, koordinátorkou projektu Erasmus, pro cizí studenty připravili opravdu bohatý program na celý týden. Na návštěvníky čekala prohlídka Holic a nově zmodernizovaného interaktivního Muzea Dr. Emila Holuba, večerní brífinky, například o UNESCO památkách, výcvik dravých ptáků, návštěva Adršpašských skal, prohlídka Pardubic, Hradce Králové či Litomyšle, kde došlo také na společné focení.

„Součástí programu bylo vystoupení sokolníků, kteří nám v rámci dědictví UNESCO předvedli výcvik dravých ptáků. Následovala prohlídka města Litomyšl, které je zapsáno v seznamu UNESCO. U každé důležité památky jsme také pořídili ‚mezinárodní' fotografie – náš student, litevský a bulharský," řekla Eva Pýchová, která dodala, že i čeští studenti mohli poznat nové věci.

„Naši hosté nám představili formou prezentací a následného workshopu starou bulharskou techniku tkaní koberců. Litevští žáci zase předvedli tradiční výrobu křížů," podotkla pedagožka holického gymnázia.

Večer zahájili národním tancem

Cizinci se s gymnáziem rozloučili po svém, jedinečně a zároveň tak zdejší studenty ještě více seznámili se svou zemí. Závěrečného večerního programu se zúčastnili jak učitelé a žáci, tak i rodiče a přátelé školy.

„Program zahájili litevští studenti svým národním tancem a prezentací o rodné zemi, pak následoval lidový tanec Bulharů. Všichni byli velmi dojati zpěvem české, litevské a bulharské písně. Následoval kvíz, který si připravili naši žáci a který se skládal z otázek vztahujícím se k celému programu. Vyhlásili jsme i vítěze soutěže ve znalostech o Litomyšli," sdělila Deníku Eva Pýchová.

Poslední výlet, který byl pro zahraniční studenty připraven, byla návštěva Prahy. A po ní už je čekal pouze návrat domů.

V říjnu se opět sejdou – v Sofii

Podle slov učitelky Evy Pýchové zahraniční studenti překvapili výbornou znalostí angličtiny i touhou po poznání. V říjnu pak čeká holické studenty návštěva bulharské Sofie, kde se všichni znovu společně setkají.⋌Iveta Koubková