S vysokými teplotami zápasí především pracující, děti ve školách i vysokoškolští studenti. Panující horka jim stěžují práci a zhoršují pozornost. „Za dva týdny mě čeká celkem těžká zkouška, ale v takových vedrech se nedá pořádně učit,“ stěžuje si student lékařské fakulty Jan Virt. „Beru si proto učení k vodě, horko je tam mnohem snesitelnější,“ popisuje medik. Víkend strávil jako hodně ostatních na pardubickém koupališti Cihelna. Po oba dny sem zavítalo velké množství příznivců vodních hrátek a na trávě kolem bazénů se tísnila hlava na hlavě. „Sezóna u nás začala opravdu hezky,“ hodnotí víkendovou účast provozovatelka koupaliště Lída Ministrová.

U vody stejně jako v zaměstnání nebo při domácích pracích by lidé neměli za horkých dní zapomínat na své zdraví. „Důležité je vypít dostatek tekutin, denně minimálně dva a půl litru. Lidé s chronickým onemocněním, například kardiovaskulárním, nebo lidé, kteří se léčí s nízkým tlakem, by se na slunci neměli příliš pohybovat a ven by měli vycházet pouze s pokrývkou hlavy,“ radí vedoucí lékař operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička. Lidé by se měli podle Kušičky oblékat do lehkých oděvů, aby se zabránilo nadměrnému pocení a následné dehydrataci. Ta bývá jednou z častých příčin kolapsů. „V posledních dnech jsme zaznamenali zvýšený počet výjezdů, které přímo souvisely s nárůstem teplot. Kolapsové stavy nejčastěji postihují starší lidi, ale objevují se i u mladých. Většina z nich však není závažná a pacient je ošetřen přímo na místě,“ vysvětluje lékař Záchranné služby Otomar Kušička.

K mírnému poklesu teplot by mělo dojít během úterý a středy, ale na víkend už meteorologové opět hlásí horko. Letní počasí tak budou od poloviny týdne kazit pouze v odpoledních hodinách místní přeháňky a bouřky.