Hrad Litice už v polovině srpna navštívilo 12.000 lidí, tedy stejné množství návštěvníků jako na konci loňského října. "Letos jsme začali sezonu už v dubnu, celé léto nebylo ani vedro, ani zima. Loni byli lidé spíše u vody, než aby se namáhali za námi chodit do kopce," řekl ČTK kastelán hradu Dalibor Urban. Rekordní počet lidí se přišel podívat na osmý ročník Litického šermování na přelomu června a července, dodal.

Kulturní akce pomáhají památkám přitáhnout více lidí. Na hrad Kunětická Hora přišlo na trhy řemesel na sklonku července asi 1900 lidí, což je podle kastelána hradu Miloše Jirouška mimořádné číslo. Rovněž celou sezonu si kastelán pochvaluje. "Sezona je mnohem úspěšnější než v předchozích letech," potvrdil.

I pro zámek v Litomyšl vypadá letošek jako velmi slibný, navíc památka zapsaná na prestižní seznam UNESCO stále více těží z turistů ze zahraničí, řekla správkyně archivu a průvodkyně Helena Slepičková. "Jezdí k nám Japonci, Francouzi a turisté z Petrohradu. Využívají především cestovních kanceláří a jejich počet se zvyšuje," uvedla.

Pro památky kromě počasí a kulturních akcí hrálo i několik dalších okolností. Řada domácích turistů se pro letošek rozhodlo strávit volné dny v Česku, zájem o památky zvyšuje i různorodost výstav. "Letos v dubnu jsme otevřeli středověkou mučírnu a za letní sezonu se návštěvnost několika násobně zvýšila. Během dvou týdnů k nám přijíždělo asi 2500 lidí," uvedla Ina Lišková ze zámku Moravská Třebová.

Na zámku v Pardubicích si podle ředitele Východočeského muzea Františka Šebka vybere každý. Největším tahákem je druhým rokem Příroda východního Polabí. Vstupenku na některou z výstav si červenci koupilo 5000 lidí, loni touto dobu jich zavítalo na zámek o tisícovku méně.

Na 30.0000 návštěvníků přilákalo plemeno starokladrubských koní do Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Kromě dospělých šampionů, koní ve ve výcviku, se návštěvníkům na prohlídkovém okruhu předvedly i čtyři desítky velmi přítulných hříbat, řekla ČTK ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová.

Mnohem menší radost mají z letošního léta provozovatelé kempů. O třicet procent nižší návštěvnost má například Autokemp U Kapličky u přehrady Pastviny na Orlickoústecku. U jindy obléhaného písníku Mělice na Pardubicku se letos koupalo rovněž méně rekreantů. Správce písníku Miloš Vojtíšek odhadl, že sezona byla proti loňsku slabší o 40 procent. "Sice je letos lepší kvalita vody, ale návštěvnost nic moc. Červenec byl průměrný, srpen podprůměrný," řekl.