Čtvrteční hokejové derby Hradec - Pardubice se téměř obešlo bez incidentů. Ale jen téměř. Vše tak trochu připomínalo řádění hradeckých chuligánů na přátelském fotbalovém utkání v Pardubicích. I některé tváře agresorů byly stejné…

Po zápase, který domácí hokejisté prohráli, zřejmě několik jedinců neuneslo porážku a pokusilo se skóre vyrovnat pěstmi. První pokus už učinili uvnitř stadionu hned po skončení zápasu, kdy se jich asi patnáct rozeběhlo k pardubickému kotli. Cestu jim ale zahradila pořadatelská služba. Pořadatelé se snažili diváky pro jistotu oddělit už při odchodu ze stadionu a pardubičtí tak opouštěli halu až jako poslední. Venku už na ně ale čekal "uvítací výbor".

Pardubické fanouškovské jádro se podle pokynů policie seřadilo do hloučku a vydalo se po určené trase na pochod. Samozřejmě se to neobešlo bez slovních provokací na obou stranách. Ze skupinky hradeckých fanoušků se ale ve chvíli, kdy se pardubičtí dali na pochod, oddělilo několik jedinců, kteří se proti hostujícím fandům rozeběhli. Nedostali se daleko, připravená pořádková jednotka je razantně zastavila a odstrkala zpět do vulgárně povykujícího hloučku. Kordon policistů pak agresivní hradecké fanoušky, kteří chtěli vyrazit stejnou cestou jako pardubáci, pro jistotu vyhnal od stadionu ulicí Československé armády. Hradečtí se s tím ale nechtěli smířit a tak policii zaměstnali ještě jednou.

Pardubické se pokusili zablokovat ještě na Pražském mostě. Asi padesátka hradeckých rváčů zde chtěla zkusit zaútočit znovu. Červenobílí fanoušci Pardubic tak museli na chvíli zastavit a počkat, až pořádková jednotka rvavé příznivce hradeckých vytlačí z mostu pryč. Po zbytek cesty pak pardubičtí fanoušci měli jako doprovod dvě družstva těžkooděnců. Kromě drobnějších policejních manévrů na Ulrichově náměstí už ale zbytek cesty pardubických fans na nádraží proběhl v klidu.

Nutno ale podotknout, že bez masivní přítomnosti policejních těžkooděnců by se v Hradci, kromě ledové plochy, odehrálo ten večer zápasů poněkud více.

Policie byla připravena

Narozdíl od fotbalového derby v Pardubicích tentokrát policie nebrala bezpečnostní přípravu na lehkou váhu. Policisté byli už dopředu obeznámeni s tím, že hradečtí chuligáni chtějí odvetu za neúspěch při provokování rvaček a výprask a pokuty, které jim uštědřila pardubická policie. O bezpečnost se tak staral mnohem početnější sbor pořádkové policie. Informace, se kterou se policie rovněž musela vypořádat, byla také ta, že hradečtí příznivci budou mít tentokrát spadeno i na auta a v okolí stadionu se budou pokoušet poškozovat vozidla s pardubickou značkou. Policie to vyřešila šalamounsky - řidiče s "éčkovou" registrační značkou posílala od stadionu pryč hned při příjezdu a to na vybrané parkoviště, které policisté hlídali proti případným vandalům.