Ještě v červnu se v Bubeníkových sadech v Pardubicích spustí neobvyklá barevná fontána, která získala přízvisko dračí. Některým lidem připomíná části těla pohádkové bytosti. Nefunkční byla dva roky. Loni odborná firma opravovala prasklou konstrukci a žulovou mozaiku, nyní ji opatřuje speciálním nátěrem. Informoval o tom kameník Patrik Frýda.

Hravá fontána

„Správně je to hravá fontána. Původně se v ní děti měly koupat a na šikmých plochách jezdit na kole. Jenže dnes je voda chemicky ošetřená, není ideální, aby se v ní děti koupaly," řekl Patrik Frýda.
Práce, které se dělaly na etapy, v součtu potrvají pět měsíců. Podle kameníka skončí v polovině června a vyjdou zhruba na milion korun.

„Chceme ji spouštět v červnu. Práce se zdržely kvůli nepříznivému počasí. Fontána už bude jen na koukání, dáváme do vody chemii kvůli řasám. Když jsme trubky minule proráželi, protože byly zarostlé, trvalo to čtyři hodiny," prohlásila Lenka Tobolková z prvního pardubického městského obvodu.

Bubeníkovy sady jsou prvním veřejným parkem v Pardubicích, vznikly na pravém břehu Chrudimky v centru města v letech 1879 až 1880.

Speciální barvy

V sadech byla původně jen obdélníková nádrž. V roce 1995 městská nadace zaplatila podle návrhu architekta Petra Davida výstavbu nové členité fontány s velkými rohy, ze kterých tryská voda.
Fontány se zpravidla staví z kamenných dílů, v Bubeníkových sadech ji tvoří stříkaný beton. Speciální pastelové barvy v odstínech šedé, modré, růžové a žluté jsou z Itálie.
Dělníci barvu nanášejí malými štětci, práci si nemohou urychlit stříkací pistolí.

„Musíme barvu dostat do všech pórů betonu ve více vrstvách, bez štětce to nejde. Barva obsahuje křemičitany, které se spojí s podkladním betonem, barva se pak neodprýskne. I když barva zmokne, je protiskluzová," uzavřel Patrik Frýda.