Stáje v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem nadále zejí prázdnotou. Přibližně 250 koní se totiž muselo dočasně přestěhovat do okolních stájí hlavně ve Slatiňanech a Selmicích.

„Rekonstrukce je složitá kvůli přesunům koní, ale také tím, že se tu denně střetávají názory památkářů na straně jedné s provozními potřebami chovatelů na straně druhé," uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Rekonstrukce hřebčína by měla být hotova do konce letošního roku. Finančně byla podpořena z Integrovaného operačního programu Evropské unie částkou 254 milionů korun a 45 miliony korun ze státního rozpočtu.

Nová expozice 
z historie hřebčína

„Po opravách bude novinkou pro návštěvníky expozice z historie hřebčína a také rozšířená expozice kočárů. Budovy se vrátí k původní zelené barvě z období klasicismu," prohlásil ředitel hřebčína Jiří Machek.
Ten chce zvelebit také budovy a další části hřebčína, na které se v současném projektu nedostalo, a to s pomocí Integrovaného operačního programu Evropské unie a také Norských fondů.

Hřebčín nyní spolu s Pardubickým krajem a s ministerstvy zemědělství a kultury bude usilovat o zápis parkové krajiny anglického typu uvnitř rozsáhlého areálu na listinu památek UNESCO.

„Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem je sice organizací, která spadá pod ministerstvo zemědělství, ale pro Pardubický kraj je velmi důležitou součástí nabídky v cestovním ruchu. Po rekonstrukci se zvýší i přitažlivost této části regionu," vysvětlil náměstek hejtmana Roman Línek důvod zájmu Pardubického kraje.

Hřebčín Kladruby nad Labem je unikátní historická památka tvořená souborem objektů propojených s vyváženým a do nejmenšího detailu promyšleným systémem okolní kulturní krajiny. Celek je založen na více než pět set let trvajícím vztahu člověka a koní, který vedl k postupnému zdokonalování organizace, vybavenosti a infrastruktury areálu a okolní krajiny, při zachování dobových uměleckých a architektonických zásad. Tento unikátní odkaz je nezbytné zachovat pro další generace v jeho původní podobě. Hřebčín Kladruby nad Labem představuje unikátní souhru nemovité národní kulturní památky, movité národní kulturní památky a živé kultury (ceremoniály, zvyklosti). Je jedním z nejstarších hřebčínů na evropském kontinentě. Zajišťuje chov starokladrubského koně, přičemž „kmenové chovné stádo starokladrubského koně v počtu 65 klisen a 4 hřebců v barvě bílé" je národní kulturní památkou.

Lenka Štěpánková