Národní hřebčín zde na mezinárodním kolbišti opět budou reprezentovat Petr Vozáb se čtyřspřežím a Jiří Nesvačil junior s párem starokladrubských koní.

Podle ředitelky našeho nejvyhlášenějšího hřebčína Lenky Gotthardové se každá účast kladrubských koní za hranicemi projevuje na zájmu cizinců o toto ojedinělé plemeno, a do Kladrub tak proudí stále více cizozemských turistů.

Ročně jich mohou být řádově stovky. „Naše prezentace v zahraničí má dopad na návštěvnost. Zvyšuje se prestiž Kladrub,“ říká ředitelka.

Například nedávno speciálně do Národního hřebčína přijela milovnice jezdectví i s manželem, a to po vystoupení kladrubských koní na celosvětové výstavě Equitana v německém Essenu. Koně s typickým klabonosem a vznosným pohybem těla ji natolik zaujali, že se na ně přijela podívat přímo na místo, kde jsou chováni. Takoví nadšenci podle Lenky Gotthardové tráví v Kladrubech v mnoha případech i několik dnů, během svého pobytu mohou strávit chvíle jak v sedle kladrubáků, tak v jimi tažených kočárech.

„Problém máme s ubytováním, takže bydlí obvykle někde v okolí,“ říká Lenka Gotthardová. Vedle lidí, kterým stačí koně vidět a svézt se, jsou i tací, kteří je chtějí rovněž vlastnit. „Kupců přibývá. Pokračuje tak trend, který jsme nastartovali,“ vrací se ředitelka ke stoupajícím počtům odchovaných hříbat. Poptávka po nejlepších koních však zatím trvale převyšuje nabídku.

Pro Jiřího Nesvačila jsou závody v holandském Beekbergenu v pořadí čtvrtým letošním sportovním podnikem v zahraničí. Vyvrcholení jej ale čeká na přelomu srpna a září v polské Warce, kde se koná mistrovství světa ve dvojspřeží. Petr Vozáb, jehož doménou jsou „čtyřky“, letos absolvuje celkem čtyři závody za našimi hranicemi.

O přípravách hřebčína na mistrovství si přečtěte ZDE.

O tom, jak kladrubský hřebčín dopomohl k světovému rekordu, si můžete přečíst ZDE.

Hřebčín vypraví na závody v Polsku autobus fanoušků. O tomto tématu si můžete přečíst ZDE.

O tom, jak se v hřebčíně sešli ministři, si můžete přečíst ZDE.

Jakou barvu bude mít kladrubský hřebčín? Zajímá-li vás to, čtěte ZDE.

Kladruby si nepřejí zařadit na seznam Natura 2000. Čtěte ZDE.

O hřebčínu v Natuře 2000 se rozhodne příští rok. Čtěte ZDE.