Vozataje Jiřího Nesvačila juniora, který se co nevidět vydá za hranice na mistrovství světa dvojspřeží s párem starokladrubských běloušů, pojede podpořit hned celý autobus jeho příznivců a milovníků koní.

„Snažíme se tomu také přispět, protože je krásné, když vlastní lidé fandí závodníkům,“ říká ředitelka kladrubského hřebčína Lenka Gotthardová. „Proto jsme na mistrovství světa do Warky zorganizovali zájezd.“

Mistrovství probíhá od 30. srpna do 2. září a s předstihem se do jeho dějiště vydá výprava se třemi koňmi – jeden jako náhradní, který ale i tak musí absolvovat část soutěže. „Bude to velice těžké závodění, protože tam budou opravdu nejlepší z nejlepších. Velká konkurence určitě přijede z Maďarska, Holandska a jistě i domácí Poláci se nebudou chtít nechat zahanbit. Takže si myslím, že když naše umístění bude třeba do dvacátého místa, tak budeme rádi, když do desátého, pak budeme nadšeni, a kdyby bylo ještě lépe, bylo by to samozřejmě fajn.“

Autobus, který hřebčín vypravuje pro ty, co chtějí světový šampionát vidět na vlastní oči a pomoci hlasivkami nadějnému vozataji z Kladrub, je z velké části zaplněn. Buď zaměstnanci samotného hřebčína, ale i zájemci z celé republiky. „Cestujeme tento pátek v šestnáct hodin, jede se do velkého polského hřebčince Ksiazi a pak přes celou noc. Ráno dorazíme na místo, kde se lidé podívají na samotnou akci. A večer se pojede zpět, protože v okolí Warky není téměř možné sehnat ubytování. Neb – jak jsme se dozvěděli – ho vykoupily cestovní kanceláře,“ říká Lenka Gotthardová, podle které je v autobuse ještě několik volných míst.

Národní hřebčín připravil již několik tematických zájezdů do zahraničí pro své pracovníky a další zájemce, povětšinou do obdobných chovatelských zařízení. Například do slovinské Lipice, Vídně a dalších atraktivních míst z hlediska chovu a výcviku koní „Ale na závody je to první zájezd, to běžně neděláme,“ zdůrazňuje ředitelka hřebčína.

Další fotografie a informace můžete najít ZDE.