Kvůli hrozbě výbuchu semtexu se pardubická univerzita na dva dny uzavřela.

„Pro univerzitu je to během měsíce už druhá zatěžkávací zkouška. Po hrozbě smrtícího viru ebola, která se naštěstí u jednoho z afrických studentů nepotvrdila, teď přišla hrozba výbuchu. Někdo by možná řekl, že to jsou zbytečné poplachy, ale podle mého názoru je dobře, že se tyto hrozby nepodceňují," nechala se slyšet Martina V., jedna z obyvatel sídliště Cihelna, které se nachází v sousedství univerzity.

Mrazivý pocit

„Byl to zvláštní, mrazivý pocit, když si člověk uvědomil, že by se skutečně mohlo něco stát. To mi došlo ve chvíli, kdy po Cihelně začalo jezdit policejní auto s výzvou, aby se lidé nezdržovali v blízkosti univerzity. Tehdy jsem si snad poprvé připustila, že by se opravdu mohlo něco přihodit," poznamenala.

„Ten, kdo je strůjcem anonymu, je asi chudák, který si vůbec neuvědomuje, co udělal. Myslím si, že tímto nešťastným způsobem řeší nějaké své osobní problémy. Pokud policie autora anonymu najde, měl by pocítit veškeré náklady, které z této akce vyplynou," dodala Martina V.

Odjezdem z města vyřešila hrozbu výbuchu další obyvatelka sídliště Cihelna Miluše Hlaváčková. „Raději jsme odjeli na chalupu do Načešic. Člověk přece jen nikdy neví, co se může stát," svěřila se Deníku Miluše Hlaváčková.
„Určitě to je nepříjemnost, která na pohodě rozhodně nepřidá. V pondělí večer, když po sídlišti jezdili policisté v autě s výzvou, aby se lidé nezdržovali v úterý v blízkosti univerzity, jsme se dohodli na tom, že bude lepší, když odjedeme z Pardubic," vysvětlila obyvatelka sídliště Cihelna.

„Na chalupě jsme relaxovali. Vzali jsme s sebou i psy, kteří tam měli klid," doplnila.

„Bezpečnostní opatření byla podle mého názoru v pořádku. Je jasné, že daňové poplatníky budou stát miliony korun. Myslím ale, že v žádném případě nebyla přehnaná. Podle mého názoru byla adekvátní situaci," pokračovala Miluše Hlaváčková.
„Pokud se najde ten, kdo anonym poslal, zasloužil by tvrdý trest," prohlásila.

Ve stresu nebyla

Na pardubickém sídlišti Cihelna bydlí i studentka třetího ročníku bakalářského studia na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice Cecílie Kutálková. „Přiznám se, že jsem kvůli hrozbě výbuchu semtexu na pardubické univerzitě nijak výrazně ve stresu nebyla. Myslím si, že si autor anonymu jen udělal legraci a neuvědomil si důsledky toho, co jeho čin může znamenat. Chápu, že všechny asi vystrašilo to, jak v dopisu detailně popsal bombu. Věřím, že autora anonymu policie chytí a on pak bude hodně litovat toho, co udělal. Vždyť kolik peněz se muselo utratit za bezpečnostní opatření," vyjádřila se studentka pardubické univerzity Cecílie Kutálková.

„Obavy z výbuchu jsem neměla, takže jsem nakonec nikam neodjela a zůstala doma. Raději jsem odpočívala a nabírala síly," prozradila Deníku Cecílie Kutálková.

Děkan pracoval

„V úterý jsem samozřejmě normálně pracoval, ale nikoliv v areálu univerzity, kam byl vstup zakázán. Byla to velmi nepříjemná situace, ale takové věci se nikdy nedají podcenit. Domnívám se, že vedení univerzity reagovalo velmi racionálně," sdělil děkan Filozofické fakulty Univerzity Pardubice Petr Vorel.

„Jsem ubytovaný na vysokoškolských kolejích a teď nemám kam jít, protože nám ani nezařídili žádné místo, kde bychom mohli v době hrozby výbuchu pobývat. Tak jsem skončil na lavičce před vchodem do univerzitních kolejí. Zahraničním studentům škola alespoň zařídila nějaký program, domácím nikdo nezařizoval nic, že prý se máme sami postarat," rozčiloval se včera ráno student třetího ročníku Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Jakub.

„Spalo se mi dobře. Ještě ráno nám říkali o půl sedmé, ať okamžitě vyklidíme koleje. To bylo takové příjemné probuzení," dodal s trochou ironie.

Žádné hrdinství

„Není to žádné hrdinství, když anonym poslal dopis poštou. Předpokládám, že to byl nějaký zhrzený student. Co se dá na to říci? Snad jen kroutit hlavou," uzavřel Jakub.