Když se v roce 2006 nastěhovali lidé do nových řadových domků v ulici K Pišici za Mountfieldem, nic  nenasvědčovalo tomu, že by o tuto idylku mohli přijít.

„Máme sice malé dvorečky či zahrádky, ale za nimi máme volný travnatý prostor. Vše bylo v pohodě až do té doby, než se loni u tohoto prostoru objevila veliká cedule, že je na prodej. Bylo nám jasné, že dříve či později to někdo koupí a začne zde stavět," řekla našemu Deníku Dana Tlapáková, jedna z rozhořčených obyvatelek Starých Čívic. Začátkem letošního roku se zdejší obyvatelé z oznámení stavebního úřadu dozvěděli, že se zde v dohledné době bude stavět sedm rodinných domů.

Nové domy nevadí

„S novou výstavbou jsme tak nějak počítali, v tom problém není. Co nám ale vadí, je plánovaná příjezdová cesta k těmto domům. Tu budeme mít vlastně přímo za našimi baráky. Naše ploty od zahrádek bude od příjezdové silnice k novým domům dělit jen příkop," dodal Aleš Beránek, další z obyvatel, kteří se chtějí proti výstavbě silnice bránit.

Lidé se bojí nejen silnice jako takové, ale i její výstavby. Těžká technika by prý mohla zničit již tak narušenou zeminu, která se sesouvá. „Máme vážnou obavu o narušení statiky našich domů. Naše zahrádky máme na kraji odvodňovacího příkopu a přesně vidíme, jak ta země pracuje. Pokud se zde ještě začne stavět, mohlo by to dopadnout špatně. A to nemluvím o tom, že naše zahrádky či dvorečky budou plné prachu, špíny, hluku a výfukových zplodin. Nebudu zde moci sušit prádlo, ani zde nenechám hrát si děti," podotkla Dana Tlapáková.

Obyvatelé ulice K Pišici se chtějí bránit. „Sepsali jsme námitky a připomínky a odnesli na stavební úřad. Všechno bylo ovšem zamítnuto. Pochopitelně se odvoláme. Hovořili jsme jak s naším starostou, tak s primátorkou Pardubic Štěpánkou Fraňkovou. Rozhodně to nechceme nechat být," uvedl další z obyvatel Bohumír Vosmík.

Podle všech prý jejich domy navíc okamžitě ztratí i svoji současnou hodnotu. Lidé z této lokality tak neustále hledají jiné řešení.
„Logické by bylo, kdyby se k novým domům najíždělo po Olšové ulici, která je z druhé strany. Ta silnice již je hotová, a tak by se ani nemusela žádná nová stavět," myslí si Aleš Beránek.
Problém je ovšem v tom, že tato silnice je soukromá…

Co na to starosta?

K celé kauze se Pardubickému deníku vyjádřil také starosta Městského obvodu (MO) VI Petr Králíček: „Koncem loňského roku rada MO Pardubice VI přijala usnesení, že souhlasí se zřízením křižovatky na komunikaci Kokešova za podmínky, že odvodňovací kanál bude v místech vybudování nové komunikace zatrubněn. Z hlediska legislativy není žádný důvod nedat souhlas k záměru výstavby rodinných domů. Problematiku sousedských vztahů a dohod s vlastníky okolních pozemků si musí investor vyřešit sám," sdělil starosta.