Předchozí
2 z 2
Další

Horalé radí: výšlap, bujón, česnečka
Horalové v Jizerských horách a Podkrkonoší nejčastěji vyráží ven na čerstvý vzduch, aby zahnali kocovinu. Zbytek lidí volí nejčastěji pohodlnější variantu – horký silný vývar. „Vývar od babičky je ideální lék po silvestru, chodíme k ní pravidelně na novoroční oběd, kde se teprve dávám trochu dohromady,“ vysvětlil Adam Pokorný z Liberce, jak se dostává z kocoviny.

Nejlepší je podle něj klasický hovězí vývar. „Když to ale přeženu s alkoholem jindy a potřebuju ráno fungovat, stačí i bujón v kostce nebo instantní polévka.“ O dvě generace starší František z Podještědí se také spoléhá na polévku, ale s česnekem. „Česnečka je nejlepší a nejúčinnější lék, v naší rodině se to traduje a vaří se vždy po nějaké veselce, aby se nám opilcům ulevilo.“ 

Ilustrační foto.
Nový rok s novou postavou. Jak mít svou váhu pod kontrolou?

 
Ústečáci ztékají Milešovku
Máte alkohol v krvi? Tak ji pořádně rozprouděte, ať vyprchá. Jak? Třeba během nebo výšlapem na nejbližší horu (V Ústeckém kraji se například chodí na královnu Českého středohoří Milešovku). Ano, i takové rady lidé s třeštící hlavou občas slýchají, a nutno říct, že někomu zvýšená fyzická aktivita při kocovině skutečně pomáhá. Avšak pozor, lékaři varují, že při námaze se už tak dehydratované tělo potí, a tedy dále odvodňuje. Ani rovnováha není „po tahu“ kdovíjaká, takže hrozí pády a úrazy. V kocovině také klesá hladina glukózy v krvi, což aktivita ještě zhorší a výsledkem může být bezvědomí. Hrozí i náhlá srdeční příhoda. Lékaři naopak doporučují doplnit vodu a minerály a hlavně – odpočívat.

Opavany vyprostí Vitaminátor
Nápoj je postaven z regionálních surovin a slezského ovoce v podobě přírodních šťáv Vitaminátor. Použít ale můžete i přírodní šťávy od jiných výrobců nebo vlastní výroby.

Na přípravu čtyř porcí potřebujeme:
limety 2 ks
hnědý cukr 4 kávové lžičky
led
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a celer
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a petržel
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a červená řepa
špetka soli
čerstvý mletý pepř
worcester
tabasco
řapíkatý celer 4 stonky

Připravíme si sklenice typu long o objemu minimálně 0,3 l. Do sklenic vložíme nakrájené limetky a cukr a podrtíme je. Sklenice naplníme do 1/3 ledem. Postupně přidáváme všechny mošty. Mírně osolíme, zakápneme podle chuti worcestrem a tabaskem a nápoj promícháme dlouhou lžící. Na závěr vložíme stonek řapíkatého celeru a hladinu nápoje posypeme čerstvým mletým pepřem.

Náš tip
Stará barmanská rada říká: „Čím ses zkazil, tím se naprav.“ Drink lze připravit také jako alkoholický – přidáním vodky nebo bílého rumu. Výbornou kořenitou příchuť mu dodá gin.

Profesor Jiří Dvořák.
Žádné anabolikum z člověka neudělá Messiho, tvrdí neurolog Jiří Dvořák

Pelhřimovští spoléhají na pochod s placatkami
Ověřený vyprošťovák se zaručeným výsledkem praktikují po desetiletí pelhřimovští turisté. Podstatou je společná novoroční vycházka do okolí Pelhřimova. Tato metoda nikdy neselhala, takže nebude chybět ani tentokrát. Předseda pelhřimovského odboru Českého klubu turistů Pavel Pípal upřesňuje, že skupinu tvoří třicet až padesát lidí. Výbava u řady z účastníků je standardní. „Bereme s sebou placatice, nejčastěji je plníme slivovicí z nedaleké regionální pálenice.“

Procházka tradičně končí nad pelhřimovským Poutníkem, produktem z regionálního pivovaru. „Někdo si dá i tlačenku s octem nebo salám s cibulí. Nikdy se nestalo, že by společná novoroční procházka a posezení v hospůdce někomu ublížily,“ dodává k vyprošťováku v režii pelhřimovských turistů Pavel Pípal.

Rada jak na kocovinu ze Zlínska
Na ranní nevolnost pomůže kola zbavená bublinek. Dodá potřebné cukry a kofein pomůže zbystřit smysly. Přidané menší množství tvrdého kvalitního alkoholu (žádný laciný rum a podobně!) pak pomůže zmírnit následky kocoviny. Té lze předejít i konzumací čisté vody na konci večírku. Mimo jiné zmírní odvodnění organismu a tím i bolest hlavy. Není pochyb o tom, že to není pro tělo ideální – ale před usnutím si lze vzít běžnou tabletku proti příznakům nachlazení, která rovněž umí nelibé pocity po probuzení zmírnit.

Ilustrační foto
Vědci ze Soulu vyvinuli preparát proti vypadávání vlasů

Jak na bolehlav radí i pivovarníci z Přerova
„Mám vyzkoušeno, že na kocovinu funguje hodně hutná a silná česneková polévka. Je také potřeba vypít veliké množství vody s vitamínem C, a to ve formě citronu i celaskonu. Tělo se musí zavodnit a dostat zpět zejména právě vitamín C,“ radí ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. A jak je to s „pivem na spravení“? „Pivo může pomoci také, ale určitě ne samotné. Obsahuje mnoho radikálů, vitamínů – například vitamín B i cukry. V těle tak může doplnit energii, kterou vydalo při předchozím popíjení.

Ale musí se opatrně; pokud se bude organismus zavodňovat pivem, lehce se vrátí do opilosti,“ upozorňuje Tomáš Pluháček. K jeho radám se připojuje i sládková Nataša Rousková. „Silný kuřecí vývar, i pivo. S pivem se musí opatrně. Zbytkový alkohol, který se potká s čerstvým se násobí, na to je potřeba dát si pozor. Někomu pomáhají kyselé okurky nebo rybičky, ale to nebyl nikdy můj případ.“ 

Z Rokycanska: zakysanka, chilli, sodovka a „tygři v láhvi“
Dvě lžíce zakysané smetany do půllitru, osolit, přidat mleté chilli a a půllitr dolít sodovkou nebo perlivou vodou. Pak se napít, respektive vypít tolik, kolik člověk snese. Nebo než se mu udělá dobře. Jinak lze na kocovinu ještě nabídnout utopence zvané Tygři v láhvi, které jsou v Plzni vyhlášené. 

Řepná verze Bloody Mary z Pardubicka
Barman Martin Straka se s námi podělil o svoji recepturu na drink, který se bude podávat v jejich baru 1. a 2. 1. „Mám rad klasické drinky, a proto jsem si připravil tzv. twist – upravení receptury drinku – Bloody Mary, kde jsem použil 3 cl vodky, 1,5 cl becherovky, šťávu z rajčat, kapku čerstvé citronové šťávy, sůl, pepř, worcesterovou omáčku, tabasco, tinkturu z červené řepy – lze použit kapku nálevu ze zavařené červené řepy.

Drink podávám v menší polévkové misce s křenovou šlehačkou a sušenou červenou řepou.“ Martin Straka má zato, ze i klasická Bloody Mary postaví člověka na nohy. „Někdo do přidává i vajíčko, já preferuji bez. Jinak také doporučuji při pití alkoholu průběžně ,zalévat´ čistou vodou. To je velmi důležité. Před spaním se určitě osprchovat a dát si vitamin C.“

Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.
Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna

Z Budějc: Rada hotelového profesionála
David Antoš, Food and Beverage manager z Clarion Congress Hotelu v Českých Budějovicích se s Deníkem podělil o své profesní i osobní zkušenosti: „V zásadě platí, že při konzumaci alkoholu bychom neměli zapomínat na jídlo. To zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve, zejména pak potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Je tedy vhodné alkohol kombinovat s masitými pokrmy či sýry.“ Profesionál radí, že k pivu můžeme zvolit tučná jídla, která se k němu hodí i chuťově, k vínu zase lehčí pokrmy, jako například ryby nebo zmiňované sýry.

Ať už ale zvolíme jakékoliv jídlo, nesmíme zapomínat na zapíjení alkoholu vodou. „Alkohol má dehydratující účinky, které způsobují bolavá rána. Můj osobní recept na zahnání kocoviny je bezesporu vypít co největší množství neperlivé vody hned po probuzení. Pak už osvědčené klasiky v podobě silného vývaru, česnečky či tučného jídla.“

Jednoduchý vyprošťovák podle primátora Hradce
Již několik let je doktor Zdeněk Fink prvním mužem hradecké radnice. Aby se mu východočeská metropole po silvestrovských oslavách neprobudila s „opičkou“ na krku, dává ještě před vypuknutím veselic radu na nejúčinnější protikocovinovou obranu: „Na ráno by měli pijáci myslet již večer. Nejlepší obrana je tak pít méně kvalitního pití, než hodně nekvalitního. Zkrátka to nepřehánět.“ Pokud se však nakonec „opička“ za krk posadí, je podle Zdeňka Finka nejlepší vyprošťovák voda a odpočinek.

„Kocovinný“ zabiják ze středních Čech
Silvestr slaví celý svět, střední Čechy tedy nemohou zůstat pozadu. Kocovinu tu také znají, a přichází odtud i jeden „kocovinný“ recept, byť bez záruky a potvrzeného autorství: Zahřejeme mléko na teplotu, ve které naposledy udržíme prst. Přidáme utřený česnek (jeden stroužek na hrnek mléka), osolíme a přidáme lžičku medu. Vše na mírném ohni propojíme. Poté necháme vychladnout – konzumujeme ideálně následující den. Dva dny starý chléb (nikoli čerstvý!) pokapeme olivovým olejem. Chléb namáčíme v mléce a za stálého vzdychání konzumujeme na lačno. Šťastný a veselý…

Ilustrační foto
Antabus pomáhá proti rakovině, zjistili olomoučtí vědci

Proč se říká „kocovina“?
Termín původně označoval výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi baronu Kotzovi z Dobrše. Ten v polovině 19. století oblažoval císařské úřady oběžníky, jimiž varoval před Čechy, kteří prý chtějí místo císařství republiku. V sousedních zemích má poalkoholický stav souvislost s kočkami – Němci jej jmenují Katzenjammer, tedy kočičí nářek, a Poláci kociokwik.

Káva jako tlumič
Gastroenterolog a odborník na výživu MUDr. Pavel Kohout o kávě jako prostředku proti kocovině říká, že je sice schopna ovlivnit jednu ze složek kocoviny, to znamená zvýšit bdělost při únavě, a u některých lidí může pomoci odstranit bolesti hlavy, ale odbourávání alkoholu rozhodně nezrychluje.

Polévka z korejské války
Profesorka Alyson E. Mitchellová z Kalifornské univerzity Davis, stejně jako řada dalších odborníků na výživu tvrdí, že ideální na kocovinu je vietnamská polévka Yak-a-mein. Tu kdysi přivezli američtí vojáci z války v Koreji. Polévka sestává z hovězího vývaru, nudlí, masa, cibule, bylinek, sojové omáčky a vajec natvrdo; je tedy perfektní směsí minerálů, proteinů, sacharidů a dalších výživných látek k zahnání kocoviny.