Co je to DROZD?I před odjezdem do zahraničí můžete něco udělat pro svou bezpečnost – seznámit se s DROZDEM. Jde o dobrovolnou registraci občanů České republiky při cestách do zahraničí. V případě, že se v dané zemi něco semele, nejen že zastupitelské úřady mají povědomí o vaší přítomnosti, ale na mobilní telefon vám mohou ihned zasílat varování či případné rady jak postupovat. Více najdete na: www.drozd.mzv.cz

Natěšené čekání na dovolené nebo prázdniny dovede rozptýlit pozornost natolik, že hned první krok může skončit karambolem. Hromadný útěk na dovolenou začíná zpravidla hned po konci školního roku, ale letní prázdniny trvají dva měsíce. Jak je přežít, aby bylo na co vzpomínat?

CESTOVNÍ HOREČKA

Jednou velkou hrozbou je cestování. Řada řidičů spěchá, chce za každou cenu dojet a často vyrazí na delší trasy, které ani pořádně nezná.

„Období prázdnin je v tomto ohledu poměrně rizikové z důvodu vysokých denních teplot, oprav silnic, uzavírek, tvoření se kolon nebo teplotních změn povrchů vozovky. Současně je v létě vyšší pohyb motorkářů, cyklistů a samozřejmě dětí. Pokud policisté něco radí, tak zejména nastudovat trasu důkladně a dopředu, za volantem být dostatečně odpočatí, trpěliví, ohleduplní a zásobeni tekutinami,“ doporučuje mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Že si má řidič před jízdou zkontrolovat automobil, pamatovat na pásy, autosedačky a nezbytné doklady a při cestě do zahraničí případně doplnit výbavu o jinde povinné věci, jako jsou reflexní vesty pro celou posádku vozidla, je už samozřejmostí. Hodí se i ověřit platnost všech dokladů.

HELMA A ODRAZKA

„Na svou bezpečnost by měli myslet také cyklisté. Povinná výbava musí být vždy v pořádku a do osmnácti let věku patří na hlavu přilba. Doporučujeme ji ale každému a i chodcům připomínáme povinnost být na neosvětlených úsecích pozemních komunikací vybaveni reflexními prvky,“ dodává Markéta Janovská.

NEZVĚTE SI ZLODĚJE

Nebezpečí ale nehrozí jen na silnici, ale také na internetu. Zejména na sociálních sítích, kde ani nemusíte mít uvedené bydliště, aby si vás nezvaná návštěva našla.

„Co určitě nedoporučujeme ani u dětí ani u dospělých, je sdílení aktuálních fotografií z pobytů na dovolených na sociálních sítích, neboť je to jako pozvánka pro zloděje do prázdného domu či bytu. Nemáte-li elektronické zabezpečení, je dobré se alespoň domluvit na nějaké formě dohledu se sousedy,“ říká Markéta Janovská.

Domluva se sousedy se hodí i k vybírání poštovní schránky či v nejhorším případě k zajištění přístupu do bytu či domu v případě havarijní situace.

A POZOR NA DĚTI

S volnějším režimem mohou v následujících měsících počítat zejména děti.

„Prosíme proto rodiče, aby s potomky rozumně probrali zásady bezpečnosti a opatrnosti při pohybu venku. Smutným varováním může být nehoda, ke které došlo poslední červnový den, kdy v Komárově devítiletý chlapec na kole vyjel na hlavní silnici před jedoucí automobil a skončil s těžkými zraněními v nemocnici,“ uzavírá Janovská.