Kdyby ještě žil irský dramatik Samuel Beckett, mohl by svoji slavnou hru pojmenovat Čekání na voliče. Letní počasí, málo regionálních kandidátů i celkový nezájem o evropské otázky způsobil, že mnohé volební místnosti zely prázdnotou.
Členové volebních komisí na to ovšem byli připraveni předem. „Očekávala jsem spíše slabší účast, přece jen parlamentní volby na podzim táhly více. Krátce po otevření volebních místností chodilo většinou ještě hodně lidí, ale pak asi odjížděli na chalupu," řekla Deníku volební zapisovatelka Lenka Bochová, která byla členkou komise na Základní škole (ZŠ) Štefánikova v Pardubicích.

Dvě hodiny volna využili na procházku

A jak si krátila čas? „Četbou a povídáním si s ostatními členy komise. Také vždycky každý chce využít své dvě hodiny volna. Buďto tak, že skončí o dvě hodiny dříve, nebo se jde projít po okolí," podotkla Lenka Bochová.
Někteří členové komise využili volný čas ke studiu. „Vzhledem k tomu, že se připravuji na přijímací zkoušky na vysokou školu, tak jsem si s sebou vzala tablet a pročítala jsem si nějaké materiály a učila se. Samozřejmě jsme tu měli nějaké to občerstvení, kdyby na nás náhodou přišel hlad. Každý měl nějakou svou zábavu, třeba si četl nebo dělal něco jiného. Málokdy došlo na společnou konverzaci," popsala své zkušenosti členka volební komise na ZŠ Závodu míru Klára Řeháková.

K eurovolbám byli skeptičtí i někteří členové volebních komisí. „K volbám jsem letos nešla. Nevím ani, koho bych volila a proč. V televizi vidíme jen to negativní – kolik berou peněz a tak dále, ale vlastně ani nevím, co pro nás může někdo v Evropském parlamentu udělat," vysvětlila své rozhodnutí členka volební komise na ZŠ Bratranců Veverkových Dominika Šimonková.

Konečné výsledky voleb do Evropského parlamentu byly známy včera pozdě večer, kdy Český statistický úřad zveřejnil rovněž celkovou volební účast.