Krajské město připravuje radikální přestavbu Letního stadionu u Tyršových sadů.

Na levém břehu řeky Labe nad mostem Pavla Wonky by měl vedle hokejové arény vzniknout sportovní komplex s fotbalovým stadionem a dalšími hřišti, doplněný hotelem, parkovacím domem a lemovaný nábřežní promenádou.

Odhad nákladů? 300 milionů korun

Náklady na vybudování tohoto komplexu jsou odhadovány na 300 milionů korun. Radnice počítá s vícezdrojovým financováním, od státních dotací až po soukromé investice.

„Zatím máme hotovou pouze studii, ještě ji čeká veřejné projednávání a zřejmě v dubnu budou zastupitelé rozhodovat, zda má příprava přestavby celého území pokračovat, tedy zda mají být zahájeny práce na projektu," řekla náměstkyně pardubického primátora zodpovědná za investice Helena Dvořáčková.

„Kdy by mohla začít samotná přestavba, je zejména otázkou peněz. Město zcela jistě nebude hlavním investorem. Ale máme informace, že na stavbu stadionu by mohla přispět fotbalová asociace, hotel a parkovací dům budou příležitostí pro soukromé investory. Jsme ale teprve na začátku," upozornila náměstkyně.

Studie řeší nejen území stadionu, ale i plochu po zbourané hale ČSTV a areálu jatek v sousedství.

Z Letního stadionu, který v třicátých letech minulého století projektoval Karel Řepa, by měla zůstat zachována tribuna a Brána borců jako odkaz na práci tohoto architekta, bez ohledu na to, zda Ministerstvo kultury vyhoví či nevyhoví žádosti o prohlášení obou tribun kulturní památkou.

Fotbalové hřiště se dočká přestavby tak, aby jeho parametry vyhověly požadavkům na pořádání zápasů druhé nejvyšší fotbalové soutěže.

Vedle stadionu s kapacitou 4600 diváků vznikne tréninková plocha, další dvě hřiště pak budou vybudována „přes ulici" U Stadionu, směrem k Tyršovým sadům a měla by sloužit jak sportovním klubům, tak veřejnosti. Architekti zde počítají též s dětským hřištěm či plochou pro letní kino a podobné akce.

Celá lokalita by se měla výrazně oživit

„Celá tato dlouho opomíjená lokalita by se měla obrodit, oživit. Nechceme, aby byla doménou pouze sportovců, ale aby se stala součástí života města. Proto by se také mělo proměnit i nábřeží Labe. Dojde zde k reorganizaci dopravy, parkování pro autobusy bude zrušeno a nábřeží bude patřit chodcům. Příjemná promenáda s několika přístupy k vodě naváže na alej vedoucí k zámku. O parkovací místa ale město nepřijde, ba naopak. Navíc studie počítá i s výstavbou parkovacího domu. Získali bychom tak na 500 nových parkovacích míst v blízkosti centra města," uvedla Helena Dvořáčková.