V Pardubicích by mělo vzniknout nové náměstí, které ponese jméno prvního českého aviatika Jana Kašpara. Vytvořeno by mělo být vedle paláce Magnum na opravené třídě Míru. Na budoucím náměstí Jana Kašpara by měl být umístěn také pomník slavného letce. Jisté je, že vítězný návrh Petra Pinkase, kterým byl téměř čtyřicetimetrový stožár s větrným rukávem, v centru města nevyroste.

„To, že Pardubice mají nové náměstí, jsem si uvědomil při pátečním slavnostním otevírání zrekonstruované třídy Míru. Ten prostor je jasně ohraničený a mimo průtah ulicí. Pokud budeme mít nové náměstí, pak by zcela určitě mělo nést jméno Jana Kašpara. Pardubice mu to dluží," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Proti náměstí na opravené ulici nic nenamítá ani architekt Jaromír Walter, který je autorem nové podoby třídy Míru.

Nové náměstí by mělo získat i památník českého aviatika. O jeho podobě se ještě bude jednat, vedení města ale prosazuje, aby to byla socha.

„Je logické, že pokud budeme mít náměstí Jana Kašpara, musí na něm být důstojné připomenutí této ikony letectví," podotkl primátor, který se netají tím, že návrh, který zvítězil v architektonické soutěži je pro něj nepřijatelný.
„Realizaci zastavilo už minulé zastupitelstvo a technicky by to dnes v podstatě ani nebylo možné. Jan Kašpar musí mít pomník, který bude připomínat jeho osobnost, nikoliv obecně letectví jako oblast lidského počínání," dodal Martin Charvát.

Vedení města by rádo na novém náměstí vidělo bronzovou sochu Jana Kašpara v nadživotní velikosti, kterou navrhl sochař František Bálek a která se v soutěži umístila na druhém místě. Magistrát si teď ještě nechává zpracovat právní analýzu.

Proti vítěznému stožáru se zvedla vlna odporu už po oznámení výsledků soutěže. Petici proti tomuto návrhu podepsalo přibližně 1 200 lidí. Autoři petice upozorňovali na údajné nedostatky vítězné studie. Dostatečně podle nich nevystihovala Kašpara ani jeho úspěchy. Větrný rukáv v době aviatikových letů ještě totiž neexistoval.

„Názory, že památník neukazuje na osobnost Jana Kašpara nebo fakt, že větrné rukávy neexistovaly v době Kašparova letu, se mi zdají bezpředmětné a jsem rád, že tak to viděla i komise, která návrh vybrala z desítek dalších jako nejlepší," poznamenal tehdy Petr Pinkas.

Stožár odmítl i Kašparův jediný životopisec Pavel Sviták, postavil se proti němu i historik Jiří Kotyk, předseda Společnosti Jana Kašpara v Pardubicích.