„Jsem velmi ráda, že se pan Barták dožívá v našem domově tak požehnaného věku ve zdraví a stále dobré náladě. Těší nás, že se pořád velice aktivně zajímá o dění ve světě i kolem něj. Každý den přichází k počítači a vyhledává si informace z domova i ze světa. Je společenský a hojně se účastní všech společenských a kulturních akcí pro klienty," konstatovala ředitelka přeloučského Domova u fontány Danuše Fomiczewová.

„Myslím, že jeho životní sílu a optimismus by mu mohli závidět lidé o mnoho, mnoho let mladší," uvedla s úsměvem ředitelka Domova.

Mezi prvními gratulanty, kteří Jaromíru Bartákovi přišli popřát k významnému životnímu jubileu, patřil také Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor.

„Jsem poctěn, že se u příležitosti takového životního jubilea mohu setkat s člověkem, který za druhé světové války aktivně bránil naši vlast a je mu i v tomto věku dopřána životní svěžest. Panu Bartákovi přeji pevné zdraví, sílu a životní optimismus. Setkání se seniory je pro mě vždy obohacením. Vážím si jejich životní moudrosti, nadhledu a úcty k životu," poznamenal krajský radní Pavel Šotola.

Více než čtyřicítka obyvatel nad 90 let

Přeloučský Domov u fontány je příspěvkovou organizací Pardubického kraje. „Poskytuje pobytové sociální služby osobám seniorského věku a s onemocněním demence. Kapacita je 230 obyvatel," upřesnila Danuše Fomiczewová.
Nyní žije v Domově u fontány více než 40 obyvatel nad 90 let. „V prosinci bude jedna z klientek slavit sté výročí," dodala šéfka Domova.

Markéta Markovicsová