Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 v současnosti podstupují modernizaci, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Aktivisté se v jedenáct hodin chystají rozvinovat transparent. Půjde o první ze dvou částí. O té druhé prý bodou lidé moci hlasovat.

Situaci od rána řeší také Policie České republiky. Akvtivisté se pohybují na cizím pozemku a do tělesa chladící věže zatloukají skoby kvůli jištění sebe samých i transparentu, který vyvěšili proti původnímu plánu o hodinu a půl později.

"Policisté jsou na místě od rána. V této chvíli s aktivisty vyjednávají také policejní vyjednavači, kteří se snaží přesvědčit k dohodě," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Před elektrárnou mezitím museli policisté rychle uklidňovat i skupinu asi 200 zaměstnanců elektrárny, kteří se na parkovišti tlačili k vozidlu aktivistů, které poskytuje zázemí druhému týmu. Došlo však pouze na slovní přestřelky.

Policie také na místo přivolala vrtulník. Ten má zajistit jak průzkum situace na místě a zřejmě i podpořit argumenty vyjednavačů. Před šestnáctou hodinou na chladící věž vystoupali také policisté Krajské pořádkové jednotky Pardubického kraje, kteří aktivistům přímo na plošině sdělili, že mají místo neprodleně opustit.

Greenpeace chce apelovat na veřejnost a politiky, aby rekonstrukci odmítli. Kdyby se neuskutečnila, musela by elektrárna provoz v roce 2020 zastavit. Podle Greenpeace elektřinu z Chvaletic Česká republika nepotřebuje, neboť jí vyváží čtyřikrát více, než elektrárna vyrobí. Kritizuje také stavební povolení na modernizaci elektrárny, ktreé bylo vydáno bez posouzení jeho vlivů na životní prostředí.

Výstup aktivistů na chladící věž elektrárny Chvaletice.Zdroj: Greenpeace

"Za současný stav může šlendrián či dokonce zlý úmysl krajských úředníků a naprostá lhostejnost a pasivita pana hejtmana a vedení kraje. Ten jako účastník všech správních řízení proti prodlužení provozu elektrárny nehnul ani prstem," uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Předvolební boj?

Elektrárna Chvaletice momentálně řeší následky rozsáhlého požáru, ke kterému došlo 30. srpna.

"Tímto nesmyslným aktem se čeští členové hnutí Greenpeace snaží podpořit své kandidáty v krajských volbách na Pardubicku. Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit právě dokončovaná oprava chvaletické elektrárny," říká mluvčí majitele elektrárny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová.

Provoz elektrárny dnešní protest Greenpeace neohrožuje. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí. "Problém je, že v Čechách se nectí soukromé vlastnictví a kdejaký člověk si může vlézt ke komukoliv domů a dělat si tam, co chce," řekl ČTK generální ředitel Luboš Pavlas. Podle něj nikdy slib ukončení provozu elektrárny v roce 2020 nepadl, zařízení může být v provozu, pokud splňuje všechny zákonné podmínky. "Oni se vlamují do otevřených dveří," uvedl Pavlas.

Zdroj: Greenpeace

Na chladicí věži elektrárny se dnes po 11:00 objeví první transparent. Aktivisté se předtím chtějí setkat s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD) a přimět jej, aby se jednoznačně vyjádřil k zamýšlenému prodloužení provozu do roku 2030.