S touto anglickou dámou se můžete setkat od 10 hodin v aule Univerzity Pardubice. Součástí setkání bude i promítání dokumentu Síla lidskosti slovenského režiséra Mateje Mináče, který vypráví příběh sira Nicholase Wintona a líčí osudy „jeho dětí".

Jediná česká lady

„Lady Milena doplní promítání dokumentu svým vyprávěním," upřesňuje průběh akce vedoucí Jazykového centra Univerzity Pardubice Andrea Koblížková.

Lady Milena, jediná Češka s tímto titulem, se narodila v Praze roku 1929. V devíti letech ji maminka poslala i se sestrou a sestřenicí vlakem do Anglie. Tento vlak byl zároveň posledním z Wintonových vlaků, které zachránily desítky židovských dětí před tragickým osudem. V Anglii Milena vystudovala Československou státní školu ve Walesu zřízenou československou exilovou vládou. Poté se stala ošetřovatelkou, vdala se a žila klidný a spokojený život.

„Lady Milena se do České republiky často vrací, i když se svou rodinou žije v anglickém Prestonu. Přiznává, že celý život má vřelý vztah k oběma svým vlastem a vždy se aktivně zapojovala do veřejného dění v obou zemích," uvádí za organizátory setkání Helena Volejníková z pardubické univerzity. To, že Lady Milena nikdy nepřetrhala vztahy s rodnou zemí, dokládá i její zařazení mezi deset nejvlivnějších Češek ve světě. V roce 1999 také získala Cenu Jana Masaryka udělovanou ministrem zahraničí České republiky za šíření dobrého jména republiky v zahraničí.

Lady „Remoska"

A proč se této česko-britské lady přezdívá Remoska? Je to vlastně úplná náhoda. Lady Milena při svém pobytu v Anglii sháněla pražské sestřenici dárek. Zjistila tak, že slavnou českou remosku v Anglii vůbec neznají a není zde ani k sehnání. Začala proto spolupracovat s českými firmami vyrábějícími remosku a dostala jejich katalogy do Anglie. Dnes už na britských ostrovech asi není kuchařka, která by český výrobek neznala.

Noblesa obyčejnosti

„To, co v mých očích z paní Mileny dělá Lady Milenu, není šlechtický titul. Je to především její neuvěřitelná noblesa obyčejnosti. Dává lidem kolem sebe pocítit, že věnuje stejnou opravdovost vedení interview s dirigentem Liverpoolské královské filharmonie, péči o naše studenty v Prestonu i propagaci českého výrobku," dodává Andrea Koblížková.

Kateřina Dufková