Časová jízdenka na 45 minut a víkendová na 60 minut bude stát 25 korun, za 24hodinovou jízdenku lidé zaplatí 65 korun. „Ceny ještě musí schválit městská rada," informoval ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

„Jsme jedno z mála měst, kde si cestující mohou koupit jízdenku u řidiče, proto se zavedením SMS jízdného jsme rychlejší než jinde. Nabízíme to jako doplněk našich služeb, už loni na podzim se zavedlo SMS parkovné," sdělil.

Jízdenky lze platit přes mobilní telefon například v Praze, Ústí nad Labem a v Hradci Králové. V Pardubicích bude cestujícím k dispozici telefonní číslo 902 06. Do textové zprávy bude nutné napsat DPMP 45 či 60 nebo DPMP 24.

Jízdenka se vyplatí

Jízdenka bude zároveň přestupní a bude platit pro obě tarifní zóny. Lidem, kteří stihnou alespoň dvakrát přestoupit a nemají Pardubickou kartu, se SMS jízdenka vyplatí.
Jednorázové papírové jízdné v Pardubicích stojí 15 korun a přestupovat s ním na další spoj nelze.

„Je za tím spousta zákulisní práce, museli jsme vybrat firmu, natisknout informační letáky, přiřadit telefonní číslo, umožnit tisk daňových dokladů, mít k dispozici reklamační formuláře a podobně. Uvidíme, jak se služba ujme," nechal se slyšet Tomáš Pelikán.

Dopravní podnik v Pardubicích loni přepravil přibližně 27 milionů cestujících, přesná čísla ještě nemá. Podnik si na provoz sám nevydělá a město mu každoročně přispívá desítkami milionů korun.

Markéta Markovicsová