Dnes budou zastupitelé Barchova rozhodovat o tom, zda kilometr od jejich obce vyroste padesát nových rodinných domů. Investor
z Prostějova již pozemky vlastní, teď jde o to, zda je obec ve svém územním plánu zahrne mezi stavební.

„Osobně jsem proti tomuto záměru," říká před hlasováním starostka Barchova Iveta Krebsová.

„Obešla jsem přibližně 60 domů a ptala se občanů na názor. Znělo spíše ne, jen šestkrát ano," dodává starostka s tím, že toto rozhodnutí není jen o názoru pěti zastupitelů, ale všech obyvatel Barchova.

Hlavní problém vidí 
v tom, že přistěhovalci si často v obci nepřihlásí trvalý pobyt, přestože zde žijí. Odpady a stočné pak platí jen za číslo popisné a ne 
za osoby v domě. Zbylé náklady obec nedobrovolně dotuje ze svého rozpočtu.

Nová výstavba by podle starostky pro Barchov znamenala také další náklady na čištění a v zimě i prohrnování komunikací a sekání pozemků. „Nemyslíme si, že by sem noví obyvatelé zapadli. Komu se bude chtít jít kilometr do vesnice, kde není obchod a hospoda," podotýká Iveta Krebsová.

MATEŘOV ČEKÁ VÍCE PENĚZ DO ROZPOČTU

Výstavba na katastru Barchova je však jen částí obrovského projektu, který prostějovský developer podél silnice vedoucí ze Starých Čívic do Čepí chystá. To hlavní se odehraje na katastru Starého Mateřova.
Po levé straně vozovky (přijíždíme-li od Čívic) jsou již připravené sítě pro 80 nových rodinných domů, dva se tam staví.

„Po pravé straně silnice vyroste 180 až 200 rodinných domů. Investor má již vydané územní rozhodnutí, teď řeší přeložku plynového potrubí," sděluje starosta Starého Mateřova Pavel Sehnoutek. Domy by měly být podle návrhu skryté za protihlukovými valy.

Plánovanou součástí nového „městečka" je i odpočinkové centrum s tenisovými kurty, dráhou pro in-line bruslení, bazénem 
a dalším vyžitím. Tato rekreační zóna by mohla vzniknout v lokalitě kolem bývalého zámečku, kterou místní znají jako Hladíkov.
„Nemyslím si, že nová výstavba obci nic nepřinese. Více obyvatel znamená více peněz do rozpočtu," domnívá se Pavel Sehnoutek.

„Za silnicí" se začne stavět pravděpodobně v příštím roce.

Starý Mateřov se za posledních dvacet let význam᠆ně rozrostl.

„V době, kdy jsem se stal starostou, měla obec kolem 200 obyvatel, dnes je jich 570," uzavírá starosta Pavel Sehnoutek.