„Daruj krev s pardubickými hokejisty" – to je název akce, jejímž hlavním cílem je nábor nových dárců krve. Uskuteční se již tento čtvrtek 12. prosince a hned v pátek 13. prosince vždy od 7 do 11 hodin na transfuzním oddělení Pardubické krajské nemocnice. Odběry se konají s podporou klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice!

„V loňském roce měla tato akce ve spolupráci s pardubickými hokejisty premiéru a byla velmi úspěšná. Budeme rádi, když navážeme na počty dárců a zejména prvodárců z loňského roku," řekla Jitka Horská, primářka transfuzního oddělení pardubické nemocnice.
Akci si nenechá ujít ani generální manažer hokejového klubu Ondřej Šebek. „Vloni jsem říkal, že bych byl rád, kdyby se z této akce stala tradice. Proto jsme ani letos neváhali podpořit tyto odběry, protože je to správná věc. Pomůžete tím potřebným a nikdy nevíte, kdy krev budete potřebovat sami. Náš klub má mnoho fanoušků. Věřím, že je tato záslužná akce zaujme," uvedl Ondřej Šebek.

Vloni se odběry krve s podporou pardubických hokejistů uskutečnily poprvé. V průběhu dvou dnů přišlo nejcennější tekutinu darovat celkem 150 lidí, z toho 39 úplných nováčků. Byl mezi nimi právě generální manažer Šebek a jeho kolegové z managementu hokejového klubu.

„Potěšilo nás, že novými dárci byli zejména mladí lidé. Zrovna tuto generaci jsme chtěli při této náborové akci oslovit," řekla Horská.
Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti.
„Všechna potřebná vyšetření provedeme zdarma před odběrem," uvedla primářka Horská. „Čtyřiadvacet hodin před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu nedoporučujeme dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin," dodala Jitka Horská.

Podobně jako při loňské premiéře se hokejový klub  rozhodl veřejnost motivovat k účasti na této akci. Všichni prvodárci od klubu dostanou  dvě vstupenky k sezení na jedno domácí extraligové utkání. A každý dárce si odnese i klubový suvenýr. „Je to spíše takové symbolické poděkování lidem za to, že se rozhodli podpořit ušlechtilou myšlenku. Budeme moc rádi, když je dobře pobavíme při úspěšném zápase," dodal první muž pardubického hokeje.