V Bohdanči totiž není žádný domov důchodců ani dům s pečovatelskou službou.

„Naši senioři pak žijí 
v Holicích, Rohovládově Bělé – musí si sehnat něco mimo Lázně Bohdaneč," řekl starosta Miloš Karafiát, který by tuto skutečnost rád změnil.

KOMUNITNÍ DOMY

„Zhlédli jsme se v komunitním bydlení. Jde o soubor přízemních domů, které tvoří uzavřený areál. Senioři žijí samostatně v nájemních bytech, ale v atriu se mohou setkávat. V objektu jsou přítomni zaměstnanci, kteří jezdí s klienty po nákupech, po doktorech a poskytují i další pomoc," popsal starosta. Podobnou stavbu viděl na vlastní oči v Sokolči 
u Poděbrad. „Investor a provozovatel tohoto zařízení projevil zájem obdobné zařízení postavit i v našem městě," objasnil Karafiát.

HLEDAJÍ POZEMEK

Město se nyní rozhlíží po pozemku, který by k tomuto účelu mohlo prodat. Starosta v této souvislosti zmínil i prostor Za Pivovarem. Nalezením vhodného pozemku by věc pro město skončila, dále už by byla stavba jen záležitostí investora – sám zajistí projekt, postaví domy, případně sežene i dotace a pak zařízení provozuje.

Radní se vyptali i na finanční náročnost takového seniorského bydlení.

„Nájem je kolem 13 tisíc korun včetně nějakých služeb. Pokud by lidé usuzovali podle výše svého důchodu, pak řeknou, že to pro ně není. Ale: pokud se blížím ke stáří, někde jsem dosud bydlel. Byt či dům daruji dětem a oni mně pak doplatí, co budu potřebovat 
na život v komunitním domě, nebo nemovitost prodám a pobyt si budu dotovat z utržených peněz," vysvětlil starosta.