Jak oslavit Štědrý večer? Každý má svůj zaručený recept, jak strávit pohodové vánoční svátky.

Někdo zůstává doma v rodinném kruhu, mnoho lidí ale v krajském městě míří do centra, kde je tradičně připraven bohatý program. Nejinak tomu bude i letos.
„Pardubická štědrovečerní procházka, která se koná od roku 1998, je ojedinělou akcí svého druhu v České republice. Dnes je již součástí štědrovečerní tradice v mnoha pardubických rodinách, které vyrážejí do města ať je počasí jakékoli," uvedla Nataša Hradní z tiskového oddělení pardubického magistrátu.

Otevře se zámek, ale i Zelená brána

Pro řadu Pardubáků začíná noční procházka na slavnostně vyzdobeném a osvětleném zámku, který zdarma otevírá většinu svých expozic, včetně běžně nepřístupných prostor, jako je zámecká věž s vyhlídkou. Letos se zámek otevře ve 21 hodin a bude otevřen do půlnoci.  Až do jedné hodiny ranní bude možné navštívit i Zelenou bránu.

„Je to krásný zvyk. Lidé jsou svátečně naladěni, mnohem víc než jindy se na sebe usmívají, zkrátka užívají si svátek i přítomnost svých přátel a známých plnými doušky. Pardubice a ti, kdo zde tuto tradici před patnácti lety založili, mají být na co hrdi," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Česká mše vánoční přímo na náměstí

Neodmyslitelnou součástí svátečního večera je i Rybova Česká mše vánoční, znějící pravidelně zaplněným Pernštýnským náměstím. I letos se schody před pardubickou radnicí ve 23 hodin zaplní zpěváky a náměstím zazní známé „Hej mistře, vstaň bystře" v podání Pardubického dětského sboru a jeho koncertního oddělení Iuventus cantans.

Těsně před půlnocí se mnoho lidí přesouvá do Východočeského divadla, kde si mohou zazpívat koledy s herci pardubického souboru. Velkou účast má půlnoční bohoslužba v kostele svatého Bartoloměje. Další po putování historickým centrem skončí v některé z restaurací, kaváren či vináren, které mají otevřeno dlouho přes půlnoc.