Kaprů na vánoční stůl by mělo být z Lázní Bohdanče dostatek.
A to i navzdory tomu, že produkci společnosti Rybniční hospodářství negativně ovlivnilo sucho.

MÁLO RYB NA VÝVOZ

„Budeme mít málo ryb na export. Kaprů na vánoční trh v Česku ale nabídneme dostatek," konstatoval majitel firmy Adolf Vondrka.

„Měli jsme problémy na rybnících na Sezemicku, Holicku a Přeloučsku, protože kvůli nedostatku srážek v nich chybělo hodně vody," řekl Adolf Vondrka.

Poslední dva roky málo prší. Podnik má proto i letos nižší produkci násad a zároveň kaprů lysců, které vyváží do Německa a Polska.

Tamní konzumenti je mají v oblibě. Rybu si kupují porcovanou na půlky. Je lehčí než kapři pro český trh, váží do dvou kilogramů.

„Lysec je totálně vyprodaný, ryby se do Polska a Německa vozí ze vzdálenějších oblastí, Litvy nebo Chorvatska," nechal se slyšet Adolf Vondrka.

Rybniční soustava v Polsku a Německu není tak velká a nezvládá pokrýt poptávku po rybách, proto obchodníci ryby dovážejí ze zahraničí.

Kapři, kteří se budou 
v regionu prodávat před Vánoci, pocházejí z větších rybníků v okolí Bohdanče, které napájí vodou Opatovický kanál. Rybníky proto měly dostatek vody. Výběroví kapři váží více než tři kilogramy, což je optimální váha, kterou mají mít.

PĚKNÉ VÁNOČNÍ VÁHY

„Kapři dosahují pěkné vánoční váhy. Držíme jejich přikrmování, aby měli okolo deseti procent tuku. Pokud jsou ryby víc tučné, víc absorbují pachy a mění se chuťový vjem z masa," poznamenal Adolf Vondrka.

Ryby letos společnost zdražovat nebude. Výběrový kapr bude stát jako loni 91 korun za kilogram. Zákazníci si také například mohou koupit amura, který má světlé maso a minimum tuku. Stojí stejně jako kapr.

Společnost v minulých letech ročně produkovala okolo 200 až 220 tun ryb, letos výlovy vynesly o několik desítek tun ryb méně.

Podnik loni utržil přibližně 12 milionů korun. Produkci firmě krátí i škody, které způsobují kormoráni.