Průkopník českého letectví, který se do povědomí veřejnost zapsal dálkovým přeletem z Pardubic do Prahy, by se však mohl dočkat dalšího monumentu, a to v nadživotní velikosti. Sochař Jaroslav Bocker nyní nabízí městu, že by vyhotovil Kašparovu sochu z bronzu a výšce postavy 2,8 metru. Socha by podle jeho návrhu stála na metr vysokém podstavci, a to před objektem domu Magnum na třídě Míru. Právě zde se totiž do roku 1972 nacházel hotel Veselka, kde Jan Kašpar přebýval a spolu se svým bratrancem Evženem Čihákem stavěl na zadním dvorku hotelu první letouny.

„Rada odsouhlasila záměr dál jednat se sochařem, případně vypsat výběrové řízení. Chce jednat i s potomky Kašpara a také o finančním krytí,“ uvedl primátor Pardubic Jaroslav Deml s tím, že peníze jsou za současné finanční situace města problémem. Cena sochy je totiž vyčíslena na 1,75 milionu korun.

Sochař Jaroslav Bocker se před dvěma lety dostal na stránky především západočeských novin. Vytvořil totiž sochu amerického generála Pattona, opět v nadživotní velikosti, která měla stát v Plzni, tedy městě, které osvobodili v květnu 1945 Pattonovi vojáci. Ukázalo se však, že sochař je veden jako spolupracovník komunistické StB a záležitost se přenesla z umělecké roviny na politické kolbiště. Výsledek byl takový, že o Bockerovu sochu generála Pattona přestala mít Plzeň zájem. Pro americkou legendu se ale nakonec místo našlo. Sochy generála vyvedeného v přilbě a rajtkách se ujala obec Dýšice u Plzně, kde ji nechal obecní úřad umístit na prostranství před svou základní školou.